Atıf İçin Kopyala
Aslan K., Erden Kopar E., Kelle K., Karagecili H., Abdullah Yilmaz M., Gulcin I.
Kromatografi XXII, Erzurum, Türkiye, 11 - 13 Temmuz 2024, ss.81
-
Yayın Türü:
Bildiri / Özet Bildiri
-
Basıldığı Şehir:
Erzurum
-
Basıldığı Ülke:
Türkiye
-
Sayfa Sayıları:
ss.81
-
Atatürk Üniversitesi Adresli:
Evet
Özet
Lamiaceae familyasının iki güçlü üyesinin karşılaştırılması
antioksidan, antimikrobiyal, enzim inhibisyon özellikleri ve fitokimyasal
içerik açısından yapıldı. Bu amaçla bitkilerin toprak üstü kısmından etanol ve
su ekstraktları hazırlanmış ve ticari olarak temin edilebilen antioksidanlarla
karşılaştırmak amacıyla dört farklı antioksidan yöntem uygulanmıştır. Diyabet
için α-amilaza, Alzheimer için asetilkolinesteraza (AChE) ve glokom
hastalıkları için insan karbonik anhidrazına (hCA II) karşı enzim inhibisyon özellikleri
araştırıldı [1]. Pan-dirençli suşların büyüme inhibisyonu
test edildi ve her birinin üzerindeki ekstraktların inhibisyon bölgesi
değerlendirildi [2]. Ekstraktların fitokimyasal içerikleri
LC-MS/MS [A1] yoluyla ortaya
çıkarıldı [3]. Toplam flavonoid ve fenolik analizler
yapıldı. Salvia fruticosa ve Thymus vulgaris türlerinin su ve etanol
ekstraktlarındaki fenolik içerik, sırasıyla 72,6 ila 181,0 µg GAE/g ve 95,8 ila
107,0 µg GAE/g aralığındaydı. Su ve etanol ekstreleri için her iki türün
flavonoid içeriği sırasıyla 67,8 ila 115,3 µg QE/g ve 86,9 ila 101,1 µg QE/g
aralığında bulundu. Sonuçlar Salvia
fruticosa ve Thymus vulgaris'in
benzer Meta[A2] l indirgeme
kapasitelerine ve radikal giderme özelliklerine sahip olduğunu gösterdi. Salvia ve Thymus türlerinin bazı ekstraktları BChE, hCA II ve AChE
enzimlerinin aktivitesini mevcut tıbbi ilaçlarda olduğu gibi sırasıyla 10,60
µg/mL, 14,51 µg/mL, 16,51 µg/mL gibi önemli IC50 değerleri ile
inhibe etmiştir. Gram-pozitif Staphylococcus
aureus ve Enterococcus faecalis
üzerindeki Salvia ekstraktları konsantrasyona bağlı büyüme inhibisyonu
sağlarken Gram-negatif Escherichia coli
üzerinde herhangi bir inhibisyon belirlenmemiştir.