Doğu Esintileri, sa.15, ss.121-147, 2021 (Hakemli Dergi)
Şeker, yüzyıllardan beri insanların önemli gıda maddelerinden biri olmuş ve şeker kaynağı olarak 18. yüzyıla kadar ağırlıklı olarak sadece şeker
kamışı kullanılmıştır. Şeker pancarında şekerin varlığı ilk kez 18’inci yüzyılda Almanya’da yapılan çalışmalarda tespit edilmiştir. Ancak şeker pancarından elde edilen şekerin, şeker kamışından elde edilene göre daha pahalı olması nedeniyle üretim için fabrika kurulması 19’uncu yüzyılın başlarında mümkün olmuştur. Avrupa’nın ve ülkemizin bulunduğu coğrafyanın şeker kamışı tarımına uygun olmaması, şeker elde edilmesinde şeker pancarını öne çıkarmıştır.
Erzurum ili ve çevresi için yüksek ekonomik değere sahip tarım ürünlerinden biri olan şeker pancarı bölge için büyük önem taşımaktadır. Bu
çalışmada ülkemizdeki şeker pancarı tarım alanlarından Erzurum ili ele
alınarak şeker pancarı tarımını etkileyen doğal ve beşeri çevre özellikleri
değerlendirilmiştir. Erzurum ilinin tarımsal gelişmesinde şeker pancarı
yetiştiriciliğinin önemi ve Erzurum ili Aziziye ilçesinde yer alan şeker fabrikasının bölge ve ülke ekonomisine katkıları araştırılmıştır.
Sugar has been one of the important foodstuffs of people for centuries
and only sugar cane was used as a source of sugar until the 18th century.
The presence of sugar in sugar beet was first detected in studies conducted
in Germany in the 18th century. However, since sugar obtained from
sugar beet is more expensive than that obtained from sugar cane, it was
possible to establish a factory for production in the early 19th century. The
fact that the geography of Europe and our country is not suitable for sugar
cane agriculture has brought sugar beet to the fore in sugar production.
Sugar beet, which is one of the agricultural products with high economic value for Erzurum province and its surroundings, is of great importance for the region. In this study, the province of Erzurum, one of the
sugar beet agricultural areas in our country, was taken into consideration
and the natural and human environmental characteristics affecting sugar
beet agriculture were evaluated. The importance of sugar beet cultivation
in the agricultural development of Erzurum province and the contribution
of the sugar factory located in Erzurum province Aziziye district to the
regional and national economy were investigated.
The aim of the study is to determine the natural and human environmental characteristics of sugar beet agriculture in Erzurum, to determine
the place of sugar beet in the current economic structure, to identify the
problems related to sugar beet and to offer solutions. For this purpose,
Erzurum Sugar Factory in the region was examined and the data obtained
were analyzed.