Tarım Ekonomisi Bölümünün Gelişme Süreci ve Doğu Anadolu Bölgesine Yönelik Çalışmalar


Creative Commons License

Birinci A., Keskin A.

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, cilt.31, ss.23-35, 2000 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Derleme
  • Cilt numarası: 31
  • Basım Tarihi: 2000
  • Dergi Adı: Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.23-35
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

ürkiye'de 1953 yılına kadar genel tarımsal öğretim yapan ziraat fakülteleri, 1953-1954 öğretim yılından sonra bölüm sistemine geçmiştir. Bu geçişle birlikte ilk tarım ekonomisi eğitimine başlayan bölüm Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü olmuş ve bunu Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü izlemiştir. Tarım Ekonomisi Bölümü, 18 Kasım 1958 yılında Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi açıldığında mevcut olan iki bölümden biri olarak Zirai Ekonomi Bölümü adı altında kurulmuş ve 75 öğrenci ile bugünkü Erzurum Şair Nefi Orta Okulu binasında öğrenime başlamıştır. İlk mezunlarını 1961-1962 öğretim yılında vermiştir. Tarım Ekonomisi, tarımsal faaliyetle ilgili ekonomik sorunları çözmeye çalışan ve bu amaçla ekonominin ilkelerini, kurallarını ve yasalarını tarıma uygulayan bir bilim dalıdır.

Tarım Ekonomisi Bölümünde sürdürülen eğitim öğretim programının başlıca amaçları; üretim kaynaklarından rasyonel ve rantabl bir biçimde yararlanmak için gerekli olan tarım ekonomisi bilgilerinin temel kavramlarını ve ilkelerini Ziraat Fakültelerinin bütün öğrencilerine tanıtmak; Tarım Ekonomisi Bölüm öğrencilerini tarımsal kalkınma yönünde kendilerinden beklenen görevleri yerine getirecek nitelikli elemanlar olarak yetiştirmek; ülke tarımının sorunlarına ekonomik alanda mikro ve makro düzeyde eğilen bilimsel araştırmalar yapmak ve çözüm önerileri geliştirmektir. Tarım Ekonomisi Bölümünde, kuruluşundan bu güne kadar 40 yıllık dönem içerisinde 21 Doktora, 35 Yüksek Lisans eğitimi yapılmıştır. Halen 1997-1998 yılı itibariyle 4 Doktora ve 6 Yüksek Lisans öğrencisi eğitim yapmaktadır. Bunun yanısıra Doğu Anadolu Bölgesi (DAB)' nin tarımsal yapısına ilişkin çok sayıda araştırma yapılmış, bölgenin tarımsal sorunları ve bu sorunların çözümüne yönelik önerilerde bulunulmuştur.

Bu çalışmanın birinci kısmında Tarım Ekonomisi Bölümünün gelişme süreci incelenmiştir. İkinci kısımda ise Tarım Ekonomisi Bölümünde, kuruluşundan günümüze kadar DAB' nin tarımsal yapısına ilişkin yapılan araştırmalardan bazıları seçilmiş ve bu çalışmalarda tespit edilen sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri belirtilmeye çalışılmıştır. Tarım Ekonomisi Bölümünde DAB' nin tarımını sosyal, teknik ve ekonomik açıdan ele alan ve inceleyen yeterli sayıda araştırma yapılmıştır. Bu araştırmalarda DAB tarımının mevcut sorunları yapıldıkları yıllar itibariyle ortaya konulmuş ve o dönemde geçerli olan çözüm önerileri sıralanmıştır. Ancak DAB'nin sosyal, teknik ve ekonomik tarımsal yapısı halen ağır sorunlarla karşı karşıyadır. Bu da politika uygulayıcılarının bu araştırmaları ne kadar dikkate aldıkları görmek açısından son derce önemlidir.