Türkiye Patates Üretiminde Bölgelerarası Yapısal Değişmelerin Ekonomik Analizi


Creative Commons License

Dağdemir V., Birinci A., Keskin A.

II. Ulusal Patates Kongresi, Erzurum, Türkiye, 28 - 30 Haziran 1999, ss.18-24

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Erzurum
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.18-24
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Tarımsal ürünlerin üretilmesinde herhangi bir bölge diğer bölgelere göre nispi üstünlüğe sahip ise o ürünün üretiminde yoğunlaşılması, kaynakların etkin kullanılması ve ülke refahı açısından son derece önemlidir. Bu nedenle Türkiye’de bitkisel üretim paylarının, bu paylardaki değişmelerin ve hangi bölgelerin hangi ürünlerde yoğunlaştığının bilinmesi büyük önem arz etmektedir.Bu çalışmada, Türkiye’de patates ürününün üretim paylarının bölgelere göre dağılımı ve bu dağılımdaki değişmelerin nedenleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Planlı dönemin başladığı 1963 yılı ile 1980 yılları arası ve 1980-1998 yılları arasındaki gelişmeleri ortaya koymak amacıyla 1963-1998 yıllarına ait 36 yıllık bölgesel zaman serisi verileri kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar, farklı bölgelerin patates üretiminde nispi avantaja sahip olduğunu ve bu ürünün üretiminde yoğunlaşmaya gidildiğini göstermektedir. Özellikle 1980 sonrası piyasa şartlarına bağlı olarak patates üretimi, üretimin kârlı olduğu bölgelere doğru kaymış ve bu konudaki ihtisaslaşma kendiliğinden oluşmuştur. Tarımsal kaynakların etkinliğinin artırılması açısından faydalı olacak bu sürecin hızlandırılması gerekmektedir. Bu da ürün bazında yapılacak kapsamlı araştırmalar ve etkin tarım politikaları ile gerçekleştirilebilir.