II. Ulusal Patates Kongresi, Erzurum, Türkiye, 28 - 30 Haziran 1999, ss.18-24
Tarımsal ürünlerin üretilmesinde herhangi bir bölge
diğer bölgelere göre nispi üstünlüğe sahip ise o ürünün üretiminde
yoğunlaşılması, kaynakların etkin kullanılması ve ülke refahı açısından son
derece önemlidir. Bu nedenle Türkiye’de bitkisel üretim paylarının, bu
paylardaki değişmelerin ve hangi bölgelerin hangi ürünlerde yoğunlaştığının
bilinmesi büyük önem arz etmektedir.Bu çalışmada, Türkiye’de patates ürününün üretim
paylarının bölgelere göre dağılımı ve bu dağılımdaki değişmelerin nedenleri
tespit edilmeye çalışılmıştır. Planlı dönemin başladığı 1963 yılı ile 1980
yılları arası ve 1980-1998 yılları arasındaki gelişmeleri ortaya koymak
amacıyla 1963-1998 yıllarına ait 36 yıllık bölgesel zaman serisi verileri
kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar, farklı bölgelerin patates
üretiminde nispi avantaja sahip olduğunu ve bu ürünün üretiminde yoğunlaşmaya
gidildiğini göstermektedir. Özellikle 1980 sonrası piyasa şartlarına bağlı
olarak patates üretimi, üretimin kârlı olduğu bölgelere doğru kaymış ve bu
konudaki ihtisaslaşma kendiliğinden oluşmuştur. Tarımsal kaynakların
etkinliğinin artırılması açısından faydalı olacak bu sürecin hızlandırılması
gerekmektedir. Bu da ürün bazında yapılacak kapsamlı araştırmalar ve etkin
tarım politikaları ile gerçekleştirilebilir.