Buğdayda kuraklık ve putresin uygulamasının tohum çimlenmesi üzerine etkileri


Creative Commons License

Hosseın Pour A., Aydın M., Tosun M., Haliloğlu K.

Türkiye X. Tarla Bitkileri Kongresi, Konya, Türkiye, 10 - 13 Eylül 2013, cilt.1, ss.528-533

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Konya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.528-533
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu araştırma, kuraklık ve poliaminlerden putresin hormonunun buğdayda tohum

çimlenmesi üzerine olan etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırma, tam şansa

bağlı deneme planına göre 4 tekrarlı olarak yürütülmüştür. Araştırmada materyal olarak

Pehlivan ekmeklik buğday çeşidinin tohumları kullanılmıştır. Sterilize edilen buğday

tohumları 4 farklı putresin konsantrasyonunda (0, 0.01, 0.1 ve 1 mM) oda sıcaklığında 24 saat

bekletildikten sonra PEG6000 ile oluşturulmuş 6 farklı ozmotik potansiyelde (0,-2,-4,-6,-8 ve

-10 bar) 16:8 saat ışık:karanlık fotoperyotta 20°C’de 10 gün süreyle kağıt üzerinde

çimlendirilmiştir. Bu süre sonunda çimlenme oranına (ÇO), ortalama çimlenme zamanına

(OÇZ), kök uzunluğuna (KU) ve sürgün uzunluğuna (SU) ait veriler elde edilmiştir. İncelenen

özellikler üzerine kuraklığın, putresinin ve bunlara ait interaksiyonun etkisi çok önemli

olmuştur. Araştırmada PEG6000’in konsatrasyonu, diğer bir ifadeyle kuraklığın şiddeti

artıkça çimlenme oranı, kök uzunluğu ve sürgün uzunluğu çok önemli derecede azalmış, buna

karşın ortalama çimlenme zamanı uzamıştır. Diğer taraftan, putresinin özellikle 1 mM’lık

dozu, PEG ile oluşturulan kuraklığın olumsuz etkilerini azaltmıştır. Diğer bir ifadeyle,

çimlenme oranını, kök ve sürgün uzunluğunu artırmış; çimlenme süresini ise kısaltmıştır.

Anahtar Kelimeler: Buğday, çimlenme, kuraklık ve putresin.

This research was carried out to evaluate the effect of drought and polyamines

putrescine hormone on seed germination of wheat (cv. Pehlivan). Seeds were primed with

four levels of putrescine (0.01, 0.1 and 1 mM and distilled water as control) for 24 hours at

room temperature, then kept in six levels PEG6000 osmotic potential (distilled water as

control, -2, -4, -6, -8 and -10 bar) medium for 16:8 h light: dark photoperiod and germinated

on paper medium at 20 °C for 10 days. Experiment was arranged as factorial in a completely

randomized design with four replications. At the end of this period, the germination rate

(GR), mean germination time (MGT), root length (RL) and shoot length (SL) data were

obtained. Analysis of variance indicated that putrescine, osmotic potential and their

interaction were significant. While PEG6000 concentration of the study, in other words, the

concentration of the drought increases as well, germination rate, root length and shoot length

were significantly decreased, on the other hand the mean germination time was increased. In

addition, putrescine particularly doses of 1 mM decreased the adverse effect of drought

created by PEG. In other words, it elevated the rate of germination, root and shoot length

lowered the mean duration of germination.