2. INTERNATIONAL ICONTECH SYMPOSIUMON INNOVATIVE SURVEYS IN POSITIVE SCIENCES, 23 - 26 Eylül 2020, cilt.2, ss.378-380
Flavonoidler, isimlerini latince ‘sarı’ anlamına gelen ‘flavus’ sözcüğünden almışlardır.
Bunlar, farklı kimyasal yapıları ve özellikleri paylaşan polifenolik moleküllerin bir üyesi
olarak birçok bitkide bulunan pigment bileşikleridir. Terapötik özellikleri bulunan bu
moleküller, insan diyetinin temel bileşenleri arasında yer alırlar. Çalışmamızda hesperidin,
kuersetin ve naringenin gibi bazı flavonoidlerin sıçanların beyin ve göz dokularındaki
Asetilkolin Esteraz (AChE) enziminin aktivitesi üzerindeki in vivo etkileri değerlendirildi.
Hayvan deneyleri ve prosedürleri, laboratuvar hayvanlarının kullanımı ve bakımı için ulusal
kurallara uygun olarak gerçekleştirilmiş ve Atatürk Üniversitesi Deney Hayvanları Etik Kurul
Komitesi tarafından onaylanmıştır (22.02.2018, 75296309-050.01.04). Bu amaçla; bir sağlıklı
grup ve yedi deney (n=6) grubu (kontrol grubu, radyoterapi grubu, hesperidin grubu,
kuersetin grubu, naringenin grubu, hesperidin+radyoterapi grubu, kuersetin+radyoterapi
grubu ve naringenin+radyoterapi) oluşturuldu. Elde edilen her doku ve organ örneği için
AChE enzim aktivitesi belirlendi. Tüm deney sonuçları ortalama EU/mL± Standart Sapma (±
SS) olarak hesaplandı. Elde edilen sonuçlar incelendiğinde kontrol grubu ile yedi deney grubu
arasında beyin ve göz dokularının AChE enzim düzeyleri açısından anlamlı farklar vardı.
Aslında, kontrol grubu ile yedi deney grubu karşılaştırıldığında beyin ve göz dokusunda
anlamlı AChE seviyesinde düşüşler olduğu gözlenmiştir ve bu flavonoidler AChE enziminin
inhibisyonunu sağlayarak radyo terapinin yol açabileceği hasara karşı koruyucu etki
göstermiştir.
Flavonoids are named after the word 'flavus', which means 'yellow' in Latin. These are
pigment compounds found in many plants as a member of polyphenolic molecules that share
different chemical structures and properties. These molecules with therapeutic properties are
among the basic components of the human diet. In our study, the effects of some flavonoids
such as hesperidin, quercetin and naringenin on the activity of the enzyme Acetylcholine
Esterase (AChE) in the brain and eye tissues of rats were evaluated. Animal experiments and
procedures were carried out in accordance with national rules for the use and care of
laboratory animals and were approved by Atatürk University Experimental Animals Ethics
Committee (22.02.2018, 75296309-050.01.04). For this purpose; a healthy group and seven
experimental (n = 6) groups (control group, radiotherapy group, hesperidin group, quercetin
group, naringenin group, hesperidin + radiotherapy group, quercetin + radiotherapy group and
naringenin + radiotherapy) were created. AChE enzyme activity was determined for each
tissue and organ sample obtained. All experimental results were calculated as mean EU / mL
± Standard Deviation (± SD). When the obtained results were examined, there were significant differences between the control group and seven experimental groups in terms of
AChE enzyme levels of brain and eye tissues. In fact, when compared with the control group
and the seven experimental groups, significant reductions in AChE levels were observed in
the brain and eye tissue, and these flavonoids showed a protective effect against damage
caused by radio therapy by inhibition of the AChE enzyme.