ATAVET 1. Uluslararası (2. Uluslararası katılımlı) Öğrenci Kongresi, Erzurum, Türkiye, 4 - 06 Aralık 2019
Tavukçuluk
sektörü, tavukların üreme kabiliyetinin yüksek olması, insanların bedensel ve
zihinsel gelişimindeki rolü, bakımlarının kolay olması, genetik ve ıslah
çalışmaların kısa zamanda sonuç vermesi ve verimliliğin yüksek olması gibi
sebeplerle diğer hayvancılık sektörlerine göre hızlı bir gelişme göstermiştir.
Günümüzde tavukçuluk sektöründe hibrit üretim sistemi kullanılmaktadır. Islah,
besleme ve yetiştirme tekniklerindeki gelişmeler sayesinde günümüzde 40-49
günde 2-2,5 kg kesim ağırlığına, 1.6-1.8 yemden yararlanma oranına ulaşan etlik
piliçler (broyler) yetiştirilmiştir. Hayvansal protein tüketiminde tavuk eti ve
yumurta başta olmak üzere kanatlı ürünleri büyük bir paya sahiptir. Tavuk eti,
diğer etlere nazaran ekonomik üretilebilen bir besin maddesi olmanın yanı sıra,
biyolojik değeri yüksek, protein içeriği fazla, kolay sindirilebilir, yumuşak
ve lezzetli bir gıdadır. Türkiye’de ve Dünya’da kanatlı eti üretimi ve tüketimi
artış göstermektedir. Kanatlı eti üretimi ve tüketiminde gözlenen artışa
paralel olarak tüketici bilinci de artmakta, güvenli gıda tüketim isteği
oluşmaktadır. Son yıllarda gerek yazılı gerek görsel medyada tavuk eti ile
ilgili olumsuz bilgiler yer almakta bu da tüketicilerde tavuk etine yönelik
şüphe ve kaygı oluşturmaktadır. Tavuk eti
üretiminde, büyümeyi artırıcı herhangi bir ilaç ya da hormon kullanılmaması,
tedavi amacı dışında antibiyotik uygulanmaması, tüketicilerin bu gıdayı güvenle
tüketmesini sağlayacaktır. Tüketicide oluşan şüphe ve kaygıyı
azaltmak için, bakanlık ve sektör paydaşları tarafından, tavuk etlerinde hormon
ve antibiyotik kalıntısı konusunda yasal mevzuatın uygulandığına dair bilgiler
düzenli olarak paylaşılmalı, konu ile ilgili bilimsel araştırma sonuçları
topluma iletilmeli ve buna yönelik farkındalık sağlayan iletişim yöntemleri
oluşturulmalıdır. Bu çalışmada tavuk eti konusunda tüketicilerde görülen
kaygılardan hormon ve antibiyotik kullanımı ile GDO’lu yemler hakkında bilgi
vermek amaçlanmıştır.
Anahtar Kelimeler: Broyler, Hormon, Antibiyotik, GDO, Tavukçuluk
Poultry
has shown a rapid development compared to other livestock sectors due to the
high reproductive ability of chickens, its role in the physical and mental
development of humans, easy maintenance, genetic and breeding results in a
short time and high productivity. Today, hybrid production system is used in
poultry. Thanks to the improvements in breeding and feeding techniques, broiler
chickens reach 2-2.5 kg live weight in 40-49 days. Feed utilization rate is
1.6-1.8. Poultry products, especially chicken meat and eggs, have an important
share in animal protein consumption. Chicken meat is a nutrient that can be
produced economically compared to other meats. In addition, chicken meat is a
food with high biological value, high protein content and easily digestible.
Poultry production and consumption is increasing in the world and Turkey. In
parallel with the increase in poultry meat production and consumption, consumer
awareness and desire for safe food consumption increase. In recent years, there
is negative information about chicken meat in both written and visual media,
which creates suspicion and concern about chicken meat in consumers. In the
production of chicken meat, no growth-enhancing drugs or hormones are used.
This will ensure that consumers can safely consume this food. In order to
reduce the doubts and concerns that arise in the consumer, the ministry and
sector stakeholders should regularly share information on the application of
the legislation on hormone and antibiotic residues in chicken meat, the results
of scientific research on the subject should be communicated to the society and
awareness-raising communication methods should be established. In this study,
we aimed to give information about the use of hormones and antibiotics and GMO
feeds among consumers' concerns about chicken meat..
Keywords: Broiler, Hormone, Antibiotic, GMO, Poultry