Broyler Eti: Broyler Gerçeği


Özentürk U., Yıldız A.

ATAVET 1. Uluslararası (2. Uluslararası katılımlı) Öğrenci Kongresi, Erzurum, Türkiye, 4 - 06 Aralık 2019

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Erzurum
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Tavukçuluk sektörü, tavukların üreme kabiliyetinin yüksek olması, insanların bedensel ve zihinsel gelişimindeki rolü, bakımlarının kolay olması, genetik ve ıslah çalışmaların kısa zamanda sonuç vermesi ve verimliliğin yüksek olması gibi sebeplerle diğer hayvancılık sektörlerine göre hızlı bir gelişme göstermiştir. Günümüzde tavukçuluk sektöründe hibrit üretim sistemi kullanılmaktadır. Islah, besleme ve yetiştirme tekniklerindeki gelişmeler sayesinde günümüzde 40-49 günde 2-2,5 kg kesim ağırlığına, 1.6-1.8 yemden yararlanma oranına ulaşan etlik piliçler (broyler) yetiştirilmiştir. Hayvansal protein tüketiminde tavuk eti ve yumurta başta olmak üzere kanatlı ürünleri büyük bir paya sahiptir. Tavuk eti, diğer etlere nazaran ekonomik üretilebilen bir besin maddesi olmanın yanı sıra, biyolojik değeri yüksek, protein içeriği fazla, kolay sindirilebilir, yumuşak ve lezzetli bir gıdadır. Türkiye’de ve Dünya’da kanatlı eti üretimi ve tüketimi artış göstermektedir. Kanatlı eti üretimi ve tüketiminde gözlenen artışa paralel olarak tüketici bilinci de artmakta, güvenli gıda tüketim isteği oluşmaktadır. Son yıllarda gerek yazılı gerek görsel medyada tavuk eti ile ilgili olumsuz bilgiler yer almakta bu da tüketicilerde tavuk etine yönelik şüphe ve kaygı oluşturmaktadır. Tavuk eti üretiminde, büyümeyi artırıcı herhangi bir ilaç ya da hormon kullanılmaması, tedavi amacı dışında antibiyotik uygulanmaması, tüketicilerin bu gıdayı güvenle tüketmesini sağlayacaktır. Tüketicide oluşan şüphe ve kaygıyı azaltmak için, bakanlık ve sektör paydaşları tarafından, tavuk etlerinde hormon ve antibiyotik kalıntısı konusunda yasal mevzuatın uygulandığına dair bilgiler düzenli olarak paylaşılmalı, konu ile ilgili bilimsel araştırma sonuçları topluma iletilmeli ve buna yönelik farkındalık sağlayan iletişim yöntemleri oluşturulmalıdır. Bu çalışmada tavuk eti konusunda tüketicilerde görülen kaygılardan hormon ve antibiyotik kullanımı ile GDO’lu yemler hakkında bilgi vermek amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler: Broyler, Hormon, Antibiyotik, GDO, Tavukçuluk

Poultry has shown a rapid development compared to other livestock sectors due to the high reproductive ability of chickens, its role in the physical and mental development of humans, easy maintenance, genetic and breeding results in a short time and high productivity. Today, hybrid production system is used in poultry. Thanks to the improvements in breeding and feeding techniques, broiler chickens reach 2-2.5 kg live weight in 40-49 days. Feed utilization rate is 1.6-1.8. Poultry products, especially chicken meat and eggs, have an important share in animal protein consumption. Chicken meat is a nutrient that can be produced economically compared to other meats. In addition, chicken meat is a food with high biological value, high protein content and easily digestible. Poultry production and consumption is increasing in the world and Turkey. In parallel with the increase in poultry meat production and consumption, consumer awareness and desire for safe food consumption increase. In recent years, there is negative information about chicken meat in both written and visual media, which creates suspicion and concern about chicken meat in consumers. In the production of chicken meat, no growth-enhancing drugs or hormones are used. This will ensure that consumers can safely consume this food. In order to reduce the doubts and concerns that arise in the consumer, the ministry and sector stakeholders should regularly share information on the application of the legislation on hormone and antibiotic residues in chicken meat, the results of scientific research on the subject should be communicated to the society and awareness-raising communication methods should be established. In this study, we aimed to give information about the use of hormones and antibiotics and GMO feeds among consumers' concerns about chicken meat..

Keywords: Broiler, Hormone, Antibiotic, GMO, Poultry