TESTİS TÜMÖRLERİNDE TCF7 EKSPRESYONUNUN ÖNEMİ


Arslan R., Geyikçi N., Tamer Yılmaz H. D.

21. ULUSLARARASI TIP VE SAĞLIK KONGRESİ , Ankara, Türkiye, 6 - 07 Mart 2026, ss.380-389, (Tam Metin Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.380-389
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

TESTİS TÜMÖRLERİNDE TCF7’NİN EKSPRESYON PROFİLİ VE ÖNEMİ

GİRİŞ:

Testis tümörleri genç fertil erkeklerde sık görülen solid malignitelerdir. Çoğunluğunu germ hücreli tümörler oluşturur. İntratubuler germ hücre neoplazisi ile ilişkili olan ve olmayan şeklinde iki ana grupta incelenirler. Genel olarak tek bir germ hücresinden köken alıp farklı tümör tiplerine dönüşmesi veya farklı morfolojik paternlerin bir arada gözlenmesi sıktır. Bu tümörlerin heterojenitesi nedeniyle ayırıcı tanıda zorluklar yaşanmaktadır.  

Ayırıcı tanıda yaygın olarak panCK, PLAP, CD30, AFP, OCT3 v.b. İmmunhistokimyasal biyobelirteçler kullanılmaktadır. Son yıllardaki çalışmalarda WNT sinyal yolağının aracılarından biri olan TCF7’nin çeşitli kanser türlerinde yüksek oranda eksprese edildiği ve semimonların nonseminomatöz tümörlerden ayrımında önemli rol oynadığı bildirilmektedir. Çalışmamızda TCF7’nin testis tümörlerindeki genel ekspresyon durumu ve prognostik parametrelerle ilişkisinin araştırılması amaçlandı.

 

MATERYAL VE METOD

Çalışmamıza 2011-2020 yılları arasında orşiektomi ile tedavi edilen 144 testis tümörü dahil edilerek bu olgulara ait patolojik tanı raporları retrospektif olarak tarandı ve genel prognostik özellikleri tespit edildi. Olguların lezyonu temsil eden karakteristik parafin bloklarına TCF7 immunhistokimyasal boyası uygulandı, boyanma şiddet ve yaygınlık yönünden değerlendirildi.

 

BULGULAR

Olguların en çok %38,2’si seminoma, 2. sırada %34.0 Mikst Germ Hücreli Tümör(MGHT),  %7,6 2’sı Embriyonel karsinom, %4.9’u pür Yolk Sac Tümör ve diğer (Teratom, mezenkimal tümörler lenfomalar v.b) tümörlerden oluşmaktadır. TCF7 ile seminomlar ve MGHT’ler içerisindeki seminomatöz alanlarda genellikle boyanma izlenmezken bazı olgularda farklı yaygınlık ve şiddette boyanma izlendi. Pür seminomların %16,3 ve MGHT’ler içerisindeki seminomatöz alanlarda %16,1’inde, toplam seminomatöz alanların ise  %16,2’sinde anlamlı sayılan (1-3+) nükleer boyanma izlendi. Seminomatöz alan içeren olguların %83,7’sinde ise hiç boyanma izlenmedi.

SONUÇ:

Olgu sayımız sınırlı olmasına rağmen çalışmamız sonuç verisi  olarak  seminomatöz alanlarda  boyanma izlenmemesi ayırt edici özellik olarak değerlendirildi. TCF7 ile seminom ve seminomatöz alanların tespiti açısından spesifitesi %83,2, sensitivitesi %69,1 olarak tespit edildi. Testis tümörlerinde TCF7’nin seminomların nonseminomatöz tümörlerden ayrımda faydalı bir biyomarker olarak kullanılabileceğini düşünmekteyiz.

 

Anahtar Kelimeler. Seminom,  Mikst Germ Cell Tümör, TCF7