Erzurum İlinde Taze Fasulye Üretimi Yapan İşletmelerin Karlılık Analizi ve Pazarlama Yapısı


Creative Commons License

AŞKAN E., DAĞDEMİR V., Tercan S.

Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, cilt.8, sa.2, ss.257-266, 2018 (Hakemli Dergi)

Özet

Çalışmada Erzurum ilinde taze fasulye üretimi yapan işletmelerin karlılık analizinin yapılması ve pazarlama

marjının hesaplanması amaçlanmıştır. Bu amaçla Erzurum İlinin 5 ilçesinde (İspir, Uzundere, Tortum, Pasinler

ve Oltu) 2015 yılında taze fasulye üretimi yapan 100 tarım işletmesinde anket yapılmıştır. Araştırma bölgesinde

ortalama mülk arazi varlığı 31.20 dekar, ortalama işletme arazi büyüklüğü 39.39 dekar, ortalama parsel sayısı 5.65

adet ve mülk arazinin ortalama parsel büyüklüğü 5.52 dekar olarak hesaplanmıştır. Ortalama aile nüfusunun 3.42

kişi, ortalama aile işgücü ise 2.00 EİB olarak belirlenmiştir. Araştırma bölge ortalamasında değişken masraflar

toplamı 735.13 dekar-1, üretim masrafı toplamı 848.03 dekar-1 olarak hesaplanmıştır. Bölge ortalamasında

GSÜD 2 919.38 dekar-1, üretim masrafları toplamı dikkate alındığında 2 071.34 dekar-1 net kar ve 2 184.25

dekar-1 brüt kar elde edildiği hesaplanmıştır. Pazar masrafları toplamı dikkate alındığında ortalama 1 991.18

dekar-1 net kar ve 2 104.09 dekar-1 brüt kar elde edildiği hesaplanmıştır.