Tek Merkezin Diyafram Cerrahisi Sonuçları


Özoltu E., Ibrahim A., Aydın Ç., Yünlüel D., Yiğiter M.

42. ulusal çocuk cerrahisi kongresi, Girne, Kıbrıs (Kktc), 2 - 05 Ekim 2025, cilt.1, sa.87, ss.1, (Özet Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Girne
  • Basıldığı Ülke: Kıbrıs (Kktc)
  • Sayfa Sayıları: ss.1
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Cerrahi gerektiren pediyatrik diyafram patolojileri; çoğunlukla konjenital diyafram hernileri (Bochdalek, Morgagni, paraözofagial, hiatal, travmatik, v.s), diyafram evantrasyonu şeklinde görülebilen, pediyatrik morbidite ve mortalite nedeni olabilen önemli anomalilerdir. Merkezimizde diyafram cerrahisi uygulanan hastaların verilerini sunmayı amaçladık.

Yöntem: Kliniğimizde diyafram patolojisi nedeniyle cerrahi uygulanmış hastaların verileri retrospektif olarak tarandı. Hastaların demografik özellikleri, diyafram anomalisi tipleri, uygulanan cerrahi teknikler ve postoperatif takip sonuçları kaydedildi.

Bulgular: 45 hasta çalışmaya dahil edildi, kız/erkek: 14/31 idi. Hastaların yaşları 1 gün ile 12 yaş arasında değişmekteydi. 22 (%48,8 ) hastada ek hastalık tespit edildi. Hastaların 11’inde Bochdalek hernisi, 24’ünde Morgagni hernisi, 5’inde paraözofagiyal/hiatal herni, 5’inde diyafram evantrasyonu ve bir hastada retropankreatik fasya hernisi mevcuttu. 40 hastaya laparotomi, 3’üne laparoskopi, 1’ine torakotomi, 1’ine torakoskopi uygulandı. 3 hastada nüks, 1 hastada ileus olmak üzere toplam 10 (%22,2) hastada komplikasyon görüldü. 4 (%8,8) hastaya ikincil cerrahi gerekti. Bochdalek hernili 11 hastanın ((1 kız, 10 erkek) 7’si (%63,6) sol, 4’ü (%36,4) sağ taraftaydı. Bochdalek hernili hastarın 5’inde kese varken, 6’sında yoktu. 2 hastaya mesh ile onarım gerekti. Morgagni hernili 24 hastanın (11 kız, 13 erkek) yaş ortalaması 35 ay (4-180) idi. 7’si sol, 6’sı sağ ve 11’i bilateraldi. İkisi sağ, üçü sol taraf yerleşimli 5 diyafram evantrasyonlu hastanın yaş ortalaması 60,8 ay (2-144) idi. Beş paraözofagiyal/hiatal hernili hastanın hepsine laparotomi ile onarım ve birlikte antireflü (fundoplikasyon) cerrahisi uygulandı. Bir hastada iki kez cerrahi işlem gereken, literatürde nadiren bildirilmiş, retropankreatik fasya hernisi ile birlikte diyafram evantrasyonu tespit edildi.

Sonuç: Diyafram patolojileri bazen zorlayıcı cerrahi prosedürler gerektirmesi, ek hastalık birlikteliğinin fazlalığı ve komplikasyonlara açık patolojiler olması nedeniyle çocuk cerrahlarının önemli hastalıklar grubunda olmaya devam etmektedir. Bu hastaların sorunsuz yönetilebilmesi için doğru cerrahi teknikleri profesyonelce uygulayabilecek merkez ve ekipler gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler: diyafram, evantrasyon, herni, retropankreatik fasya hernisi, çocuk