ATAVET 1. ULUSLARARASI 2. ULUSLARARSI KATILIMLI ÖĞRENCİ KONGRESİ, Erzurum, Türkiye, 4 - 06 Aralık 2019, ss.210-211, (Özet Bildiri)
İşletmelerde karlılığı belirleyen en önemli faktör döl verimi olarak bilinmektedir. Temel anlamda döl verimi; daha fazla miktarda süt verimi, önceki yıllara göre daha fazla buzağı alımı ve daha yüksek verim için daha fazla seleksiyon olanağı elde etmek demektir. Döl verim parametreleri olarak bilinen özellikle ilk buzağılama yaşı, buzağılama aralığı, fertilite kaynaklı reforme oranı ve gebelik başına düşen tohumlama sayısı gibi parametrelerin ırklara göre belirlenen optimal değerlere ulaşılamaması durumu işletmelerin üretime yönelik karlılığını önemli derecede azaltmaktadır. Düveler bilindiği gibi sürünün geleceğini belirlerler. Bundan dolayı tüm yetiştirme dönemi boyunca doğum, sütten kesme, düve besleme, tohumlama ve buzağılama zamanları gibi faktörler düvelerin sürü ekonomisindeki yeri için kritik öneme sahiptir. Bu faktörlerin herhangi birinde bir problem oluşması üretimde kayıp ve infertilite ile sonuçlanır. İnfertilite, düvelerde döl veriminin sekteye uğraması yani doğum ile bir sonraki gebeliğin şekillenmesi arasındaki sürenin normalden daha uzun olması durumudur. Bu da yetiştirici açısından büyük bir zaman ve ekonomik kayıp anlamına gelmektedir. Üreme kabiliyeti iyi olan sürülerde her bir inekten yılda bir buzağı elde edilir. Ne yazık ki birçok sürüde çeşitli sebeplere bağlı olarak döl verimi düşük oranlarda seyretmektedir. Döl verimini etkileyen iki ana faktör bulunmakta ve bunlardan biri hayvanın genotipi diğeri ise genotipin şekillenmesini sağlayacak çevre faktörleridir. Bu çalışmada düvelerde infertilite nedenleri derlenmiştir.
The most important factor that determines the profitability in businesses is known as fertility. Fertility in the basic sense; more milk yield, more calf intake compared to previous years and higher yield means to get more selection opportunities. Inability to reach optimal values determined by breeds, such as first calving age, calving interval, fertility-induced reform rate and number of insemination per pregnancy, known as progeny yield parameters, significantly reduces the profitability of enterprises for production. Heifers determine the future of the herd. Therefore, factors such as birth, weaning, heifer feeding, insemination and calving times are critical for the place of heifers in the herd economy during the entire breeding period. The occurrence of a problem in any of these factors results in loss of production and infertility. Infertility is a condition in which the proliferation of heifers is interrupted, ie the time between delivery and the formation of the next pregnancy is longer than normal. This means a great time and economic loss for the grower. In herds with good reproduction ability, calves are obtained once a year from each cow. Unfortunately, in many herds, fertility yields low rates due to various reasons. There are two main factors affecting fertility and one of them is the genotype of the animal and the other is the environmental factors that will allow the formation of the genotype. In this study, causes of infertility in heifers were reviewed.