Bitkisel üretimde kullanılan mikrobiyal ürünlere dair sık sorulan sorular


Kotan R.

Harman Time, sa.11, ss.111-112, 2024 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tartışma
  • Basım Tarihi: 2024
  • Dergi Adı: Harman Time
  • Sayfa Sayıları: ss.111-112
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bitkisel üretimde birçok canlı ve/veya cansız faktörler önemli verim ve kalite kayıplarına sebep olmaktadır. Bu verim ve kalite kayıplarını önlemek için dünyada olduğu gibi ülkemizde de uzun yıllardır yoğun bir kimyasal gübre ve pestisit kullanılmaktadır. Bu yoğun kimyasal kullanımının; bugün gelinen noktada önemli bir küresel çevre ve sağlık sorununa yol açtığını, tarımda sürdürülebilirlik ve gıda güvenliği açısından ciddi tehdit oluşturduğunu gözlemlemekteyiz. Bu yüzden, bitkisel üretimde çevre ve insan sağlığı için olumsuz endişeleri minimize eden, bitki koruma ve bitki besleme amacı ile kullanılan kimyasallara alternatif çevre dostu yöntemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu alternatif yöntemler içerisinde; bitkisel, hayvansal veya mikroorganizma kaynaklı biyolojik ürünler önemli bir yer tutmaktadır. Bitkisel üretimde bu biyolojik ürünler kullanılarak; bitki hastalık-zararlı-yabancı otların kontrol edilebildiği, bitkilerin birçok stres faktörlerine karşı daha dayanıklı hale getirilebildiği, bitki gelişiminin teşvik edilerek verim ve kalitenin artırılabildiği, bitkisel üretim süreçlerinin çevreye olan olumsuz etkileri minimize edilerek tarımsal sürdürülebilirliğe önemli katkılar sağlandığı görülmektedir. Bitkisel üretimde biyolojik ürün kullanımının tarihi, tarımın tarihi kadar eski olsa da konvansiyonel tarıma sıkı sıkıya bağlanmış ya da bağlanılmış birçok üreticinin kafasında biyolojik ürünler ile ilgili önemli soru işaretleri bulunmaktadır. Bu makalede üreticilerimizin kafasındaki bu soru işaretlerinin giderilmesi amaçlanmıştır.