Konya İlinde Meyvecilik


AKÇAÖZOĞLU E. Y., KODAY S.

Current perspectives in social sciences (Online), cilt.27, sa.2, ss.96-108, 2023 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Türkiye’nin en büyük yüzölçümüne sahip olan Konya ilinin bu potansiyeli tarımsal faaliyetler için avantaj oluşturmaktadır. Çeşitli türde bitkisel üretim gerçekleşmektedir. Konya Ovasında genel- likle tahıl tarımı ve sebzecilik yapılırken, nispeten eğimli arazilerde meyveciliğin önem kazandığı dikkat çekmektedir. Özellikle Akdeniz Bölgesi sınırları içinde yer alan ilçelerde; meyve yetiştiricili- ğinin tarımda önemli yere sahip olduğu görülmektedir. Konya ilinde 19 çeşit meyve üretimi yapıl- maktadır. Bunları; elma, kiraz, vişne, armut, erik, ceviz, badem, kayısı, şeftali, dut, ayva, iğde, Antep fıstığı, nektarin, zerdali, nar, muşmula, üzüm, çilek oluşturmaktadır. Konya ilinde; üretim miktarları bakımından ilk sıralarda; elma, üzüm, kiraz, vişne ve çilek yer alırken, ağaç sayısı bakımından ilk sıralarda; elma, kiraz, vişne ve armut yer almaktadır. Konya ilinde en fazla yetiştirilen meyve elma olup, ağaç sayısı bakımından Türkiye elma ağacı sayısının % 10’una (6.461.735 adet), üretimin ise % 6 (230.882 ton)’sına sahiptir. Dünya kiraz üretim miktarında 2019 yılı itibariyle 724.944 ton ile Türkiye ilk sırada yer almaktadır. Konya ili ise; 1.916.611 adet kiraz ağacı sayısı ve 64.086 ton üretim miktarı ile Türkiye birincisidir.
This potential of Konya province, which has the largest area of Turkey, constitutes an advantage for agricultural activities. Various types of crop production take place. It is noteworthy that while grain farming and vegetable growing are usually carried out on the Konya Plain, fruit growing has become important on relatively sloping lands. Especially in the districts located within the borders of the Mediterranean Region, it is seen that fruit cultivation has an important place in agriculture. There are 19 types of fruit production in Konya province: apples, cherries, cherries, pears, plums, walnuts, almonds, apricots, peaches, mulberries, quinces, needles, pistachios, nectarines, turmeric, pome- granates, medlars, grapes, and strawberries make up the list. In Konya province, apples, grapes, cherries, and strawberries are in the first place in terms of production quantities, while apples, cherries, and pears are in the first place in terms of the number of trees. The most cultivated fruit in Konya province is apple, which has 10% (6 461 735 pieces) of the number of apple trees in Turkey in terms of the number of trees and 6% (230 882 tons) of production. As of 2019, Turkey ranks first in the world in terms of cherry production with 724 944 tons. Konya province is the first in Turkey with the number of cherry trees of 1 916 611 and the production amount of 64,086 tons.