Gebe Bir Hastada Bruselloz Olgusu


Creative Commons License

Vural Z. S., Parlak E.

11. Türkiye EKMUD Bilimsel Kongresi, Girne, Kıbrıs (Kktc), 3 - 07 Mayıs 2023, ss.200-201

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Girne
  • Basıldığı Ülke: Kıbrıs (Kktc)
  • Sayfa Sayıları: ss.200-201
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş: Bruselloz, brusella cinsi bakterilerin sebep olduğu, enfekte süt ve süt ürünleri, enfekte hayvanların vücut sıvıları ile bulaşabilen zoonozdur. Multisistemik bir tutulum yapabilen Bruselloz, ön planda ateş, artralji, halsizlik, kilo kaybı gibi semptomlar ile seyreder. Nörolojik semptomları olan hastalarda santral sinir sistemi tutulumu düşünülmelidir. Gebe hastalarda tedavi, gebelik kategorisine göre uygun olan ajanlarla revize edilebilir. Bu olguda, Bruselloz’da tedavi düzenlemesi ile gebeliğin komplikasyonsuz seyredebileceğine dikkat çekmek amaçlanmıştır.

Olgu: Kırk yaşında 10 haftalık gebe kadın hasta halsizlik, ateş, eklem ağrıları, baş ağrısı şikayetleri ile başvurdu. Bilinen gestasyonel hipertansiyon tanısı olup, hayvancılıkla uğraşmaktaydı. Üç ay önce halsizlik ve yaygın eklem ağrıları ile dış merkezde tetkik edildi. Tetkiklerinde Wright aglütinasyon tetkiki 1/320 saptanması üzerine Bruselloz tanısı ile tedavi başlandı. Tedavi altında gebe olduğunu öğrenen hasta tedavisini yarım bıraktı. Halsizliği ve eklem ağrıları şiddetlenen, baş ağrıları olan hasta ileri tetkik ve tedavi amacıyla yatırıldı. Fizik muayenesinde genel durumu orta, vitalleri stabil, şuuru açık, oryantasyon ve kooperasyonu tamdı; hepatomegalisi olup, splenomegali saptanmadı; ense sertliği ve meninks irritasyon bulgusu yoktu; diğer sistem muayenelerinde de özellik saptanmadı. Yapılan kan tetkiklerinde beyaz küre 5,900/mcl, nötrofil %58, platelet 302,000/mcl, CRP 3,5 mg/l, KCFT değerleri normal sınırlarda saptandı. Hastaya seftriakson ve rifampisin tedavileri başlandı. Obstetri kliniğine konsülte edilen hastada obstetrik açıdan bir patoloji saptanmadı. Baş ağrıları olan ve şiddetlenen hastaya nörobruselloz ön tanısı ile Lomber Ponksiyon planlandı. BOS incelemesinde biyokimyasal değerleri normal saptandı. Mikroskopik incelemesinde hücre görülmedi, Gram-boyamasında mikroorganizma tespit edilmedi. Kan ve BOS kültürlerinde üreme saptanmadı, BOS PCR tetkikleri negatif sonuçlandı. Baş ağrıları devam eden hasta nöroloji kliniğine konsülte edildi. Kliniğini açıklayacak bir nörolojik patoloji saptanmadı. Takiplerinde alfa metil dopa tedavisi altında tansiyon yüksekliği görülmedi. Tedavisinin üçüncü haftası içinde ek bir komplikasyon gelişmeyen genel durumu iyi, şikayetleri büyük ölçüde gerilemiş ve baş ağrısı devam etmeyen hasta, trimetoprim-sulfametoksazol ve rifampisin reçetesi ile enfeksiyon hastalıkları ve obstetri poliklinikleri kontrolü önerisi ile taburcu edildi. Tedavisi süresince ve tedavi bitimi sonrasında obstetrik kontrollerinde herhangi komplikasyon gelişmedi.

Sonuç: Bruselloz, transplasental olarak fetüse geçebilmektedir. Gebe insanlarda hayvanlardaki kadar sık olmamakla birlikte, abortus, intrauterin ölüm, preterm eylem gibi komplikasyonları artırmaktadır. Gebe hastalar, tedaviyi yarım bırakmadıklarında, tedavi revizyonu ile gebeliklerini sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmektedir.