27. Uluslararası Diş Hekimliği Kongresi, Ankara, Türkiye, 26 - 29 Ekim 2023, ss.130
AMAÇ: Bu olgu sunumunda; intraoral şişliği olan periapikal lezyonlu devital immatür keser dişin biodentine ile apeksifikasyon tedavisinin anlatılması amaçlanmıştır.
OLGU SUNUMU: Sistemik olarak sağlıklı 8 yaşındaki erkek hasta 11 numaralı dişinde ağrı ve şişlik şikayeti ile Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti kliniğine başvurmuştur. Alınan anamnezde hastanın 1 yıl önce bisiklet kazası sebebiyle 11 numaralı dişini kırdığı ve dişin kompozit dolgu ile restore edildiği öğrenilmiştir. Klinik muayenede vestibül bölgede şişlik ve perküsyon hassasiyeti tespit edilmiştir. Radyografik muayenede ise kök gelişiminin henüz tamamlanmadığı ve periapikal bölgede radyolüsensi görülmüştür. Revaskülarizasyon tedavisi planlanan dişe rubber dam izolasyonu altında endodontik giriş kavitesi açılarak kanal boy belirlenmiştir. Nekroz pulpa dokusu uzaklaştırıldıktan sonra kök kanalı %2.5 NaOCl ve serum fizyolojik ile yıkanmıştır. Hasta 3 haftalık aralıklarla kontrol seansına çağırılmıştır. Vestibüldeki şişliğin iyileşmesinin ardından rejeneratif yıkama protokolü uygulanmış olup dişte apikal foramenden çıkılarak kanama elde edilemediği için apeksifikasyon tedavisine başlanmıştır. Kanalın apikal 1/3’üne plugger ile biodentine yerleştirilmiştir. Kalan kısmı gutta perka ve kanal patı ile lateral kondensasyon yöntemi uygulanarak doldurulmuştur. Kompozit ile restorasyonu tamamlanmıştır. Hastanın 15 aylık takibinde dişin klinik olarak asemptomatik olduğu alınan radyografide ise periapikal bölgedeki lezyonun iyileştiği görülmüştür.
SONUÇ: Revaskülarizasyon tedavisinin uygulanamadığı periapikal lezyonlu devital immatür dişlerde biodentine kullanılarak tek seansta apeksifikasyon tedavisi ile klinik ve radyografik olarak başarı sağlanabilmektedir. Ayrıca biodentine apeksifikasyon tedavisi için alternatif bir materyal olarak kullanılabilmektedir.
Anahtar Kelimeler: Apeksifikasyon; Biodentine; İmmatür diş
INTRODUCTION: The aim of this case report presentation is to describe the treatment of apexification using biodentine in an immature, non-vital permanent incisor tooth with periapical lesion and intraoral abscess.
CASE REPORT: A systemically healthy 8-year-old male patient applied to Atatürk University Faculty of Dentistry Pedodontics clinic with the complaints of pain and abscess in tooth number 11. It was learned from the medical history that the patient had fractured tooth number 11 due to a bicycle accident one year ago and the tooth had been restored with a composite filling. In the clinical examination, percussion sensitivity and abscess were detected in the vestibule region. Radiographic examination showed incomplete root development and radiolucency in the periapical region. Under rubber dam isolation, an endodontic access cavity was prepared on the tooth planned for revascularization treatment, and the canal length was determined. After removal of necrotic pulp, the root canal was irrigated with 2.5% sodium hypochlorite and saline. The patient was called for a control session at 3 week intervals. After the healing of the vestibular abscess, regenerative irrigation protocol was applied, and since bleeding could not be obtained by exiting through the apical foramen, apexification treatment was initiated. Biodentine was placed with a plugger in the apical 1/3 of the canal. The remaining part of canal was filled with gutta percha and canal sealer by applying the lateral condensation method. The restoration was completed with composite. During the 15-month follow-up, the tooth was clinically asymptomatic, and the radiograph showed healing of the periapical lesion.
CONCLUSION: Apexification treatment using biodentine in non-vital immature teeth with periapical lesions where revascularization treatment is not applicable can achieve clinical and radiographic success in a single session. Additionally, biodentine can be used as an alternative material for apexification treatment.
Keywords: Apexification; Biodentine; Immature tooth