Türkiye’de Bel Ağrısı ile Risk Faktörleri Arasındaki İlişkinin Popülasyona Dayalı Çok Düzeyli Kesitsel Veri Setinin Kullanılarak Belirlenmesi


Creative Commons License

BAYGUTALP F., URAK F., BİLGİÇ A., KUL A.

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilimleri Dergisi, cilt.27, sa.1, ss.22-32, 2024 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Amaç: Bel ağrısı [low back pain (LBP)] insanların yaşlarına bakılmaksızın hayatlarını önemli ölçüde etkileyen yaygın ve engelleyici bir durum olup yaşam kalitesini ve hareketliliği önemli ölçüde azaltır. Bu çalışma, Türkiye’de ulusal düzey aile bireyleri anketi kullanarak LBP ile demografik, sosyoekonomik ve psikolojik faktörler dahil olmak üzere çeşitli faktörler arasındaki ilişkiyi araştırmaktadır. Gereç ve Yöntemler: Analiz, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Türkiye Hanehalkı Sağlık Araştırması’ndan elde edilen çok seviyeli nüfus temelli kesitsel veri setini kullanmıştır. Çalışma, 18 yaş ve üzeri 8,166 aile ve 17,084 bireyi içermiştir. Aileye özgü farklılıkları dikkate alan rasgele etkiler probit modeli, LBP yaygınlığını ve risk faktörlerini incelemek için kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaklaşık %31.9’u bir önceki yıl içinde LBP yaşadıklarını rapor etmiştir. LBP ile ilişkilendirilen birçok bireysel ve aile özelliği bulunmaktadır, bunlar arasında kadın cinsiyet, evlilik, ilerleyen yaş, yüksek kilo, sigara içme, alkol kullanma, düşük eğitim, düşük gelir, az çocuk, fiziksel olarak zorlayıcı iş, hastalık öyküsü, hipertansiyon ve az meyve tüketimi yer almaktadır. Depresyon, hipertansiyona göre LBP riski üzerinde iki kat etki yapmıştır. Sonuç: Bu çalışma, Türkiye’de LBP’yi etkileyen çeşitli faktörler hakkında bilgi sunmaktadır ve bu bilgi, önleyici ve tedavi stratejilerini bilgilendirmelidir. Örneğin, LBP’nın çok yönlü yapısı ve yaşa bağlı değişikliklere duyarlılığı göz önüne alındığında, sağlık hizmeti sağlayıcıları kesin teşhis için yenilikçi görüntüleme tekniklerine öncelik vermelidir. Bu tür teknolojiler, ağrının kök nedenleri hakkında değerli içgörüler sunabilir ve klinik kararlarının hızlandırılmasına yardımcı olabilir.
Objective: Low back pain (LBP) is a prevalent and debilitating condition that impacts people of all ages, significantly reducing their quality of life and mobility. This study explores the relationship between LBP and various factors, including demographics, socioeconomics, and psychological aspects, using a national-level survey of family members in Türkiye. Material and Methods: Analysis utilized a multilevel populationbased cross-sectional dataset from the Turkish Household Health Survey by the Turkish Statistical Institute. The study included 8,166 families and 17,084 individuals aged 18 and above. A random-effects probit model accounted for familial heterogeneity to examine LBP prevalence and risk factors. Results: Approximately 31.9% of participants reported experiencing LBP in the previous year. Several individual and family characteristics were linked to LBP, including female gender, marriage, advancing age, higher weight, smoking, alcohol use, low education, low income, fewer children, physically demanding work, history of diseases, hypertension, and low fruit consumption. Depression had twice the impact on LBP risk compared to hypertension. Conclusion: This study sheds light on diverse factors influencing LBP in Türkiye, which should inform preventive and treatment strategies. For example, considering LBP’s multifaceted nature and susceptibility to age-related changes, healthcare providers should prioritize innovative imaging techniques for precise diagnosis. Such technologies can offer valuable insights into the root causes of pain and expedite clinical decisions.