Patatesin besin değeri ve insan beslenmesi yönünden önemi


KARADOĞAN T., ÖZER H.

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, cilt.28, sa.2, ss.306-317, 1997 (SCI-Expanded)

  • Yayın Türü: Makale / Derleme
  • Cilt numarası: 28 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 1997
  • Dergi Adı: Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED), TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.306-317
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Patates yumruları Önemli miktarda nişasta, C, B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri ile P, K, Mg, CI ve S içermektedir. Protein içeriği düşük olmakla beraber biyolojik değeri oldukça yüksektir. Bugün dünyada insan beslenmesi için gerekli günlük enerji miktarının % 3'ü, C vitamini ihtiyacının % 14.4'ü, B vitaminleri ihtiyacının % 5-10'u, P, Fe, Mg, Cu, I, Zn, K ihtiyacının ise sırasıyle % 4.8, 4.8, 7.7, 4.8,13.4, 2.4, 24'ü patatesten karşılanabilmekledir. Ülkemizde ise beslenme bakımından gerekli enerjiye % 5_î, proteine % 4.1. C vitaminine % 26.2, B grubu vitaminlerine % 9.8-16.4, Fe, P, Cu'a % 8.7, Mg'a % 13.9, l'a % 24,4, Zn'ya % 4.6, K'a % 45.2 oranında patales katkıda bulunmaktadır. Bu katkı oranları Hollanda, Almanya, İngiltere, Fransa gibi patatesi fazla tüketen ülkelerde daha yüksektir