Verimlilik Dergisi, sa.4, ss.65-94, 2020 (Hakemli Dergi)
Bu çalışma, Trabzon ilinde faaliyet gösteren 4 ve 5 yıldızlı otellerin yiyecekiçecek
maliyet kontrolünde yöneticilerin karar alırken bilgi teknolojilerinin
kullanım düzeylerinin rolünü araştırmaktır. Trabzon ilinde faaliyet gösteren
4 ve 5 yıldızlı otel işletmelerinin yiyecek-içecek bölümleri araştırmanın
örneklemini oluşturmuş ve 13 adet 4 yıldızlı ve 2 adet 5 yıldızlı otel işletmesinde
görüşme (mülakat) çalışması gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerden elde edilen
veriler ve ilgili doküman incelemeleri betimsel olarak analiz edilmiştir. Otel
yöneticilerinin çalışmakta oldukları işletmelerde, bilgi teknolojilerinden
yararlandıkları ve yiyecek-içecek maliyet kontrol sürecinde kullandıkları bilgi
teknolojilerinin yönetici olarak karar almalarını (verme) kolaylaştırdığı sonucu
ortaya çıkmıştır. Otel yöneticilerinin çalışmakta oldukları işletmelerde, maliyet
kontrolü için Materials Control Programı ve Elektra Programını yoğunlukla
kullandıkları, yiyecek-içecek maliyetlerini kontrol edebilmek için en sık
Ayrıntılı Maliyet Kontrol Yöntemi, en az ise Standart Maliyet Kontrol Yöntemini
kullandıkları ve yiyecek-içecek maliyet analizlerini genellikle aylık periyotlarla
kontrol ettikleri sonuçlarına ulaşılmıştır. Ayrıca otel yöneticilerinin çalışmakta
oldukları işletmelerde yiyecek-içecek maliyet kontrol sürecinde kullanılan bilgi
teknolojilerinin yiyecek-içecek bölümü ile entegre bir şekilde çalıştığı ve işletme
maliyetlerini azalttığı sonuçlarına ulaşılmıştır.