Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Tercih Nedenleri Değişiyor mu?


Creative Commons License

Çınar Tanrıverdi E.

3. Doğu Anadolu Acil Tıp Günleri, Erzurum, Erzurum, Türkiye, 4 - 06 Ekim 2019, cilt.1, ss.154-157

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Erzurum
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.154-157
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi (AÜTF), 2017–2018 eğitim öğretim yılı, birinci sınıf öğrencilerinin tercih nedenlerinin araştırılması, yıllar içinde tercih nedenlerinde değişiklik olup olmadığının değerlendirilmesi amaçlandı.

Gereç ve Yöntem: Dönem I öğrencilerine yönelik, tanımlayıcı bir anket çalışması planlandı. Ararştırmanın evrenini 2017-2018 yılında, 1.sınıfa başlayan 240 öğrenci oluşturdu. Öğrencilerin sosyodemografik özellikleri, tıp fakültesini tercih nedenleri, Atatürk Üniversitesini tercih nedenlerini belirlemeye yönelik, literatürden yararlanılarak hazırlanan bir anket formu kullanıldı. Öğrenciler ilk Tıp Eğitimi dersinde, çalışma ile ilgili bilgilendirilerek sözel onamları alındı. Ankete katılım gönüllülük esasına göre sağlandı. Verilerin analizi SPSS 20 (SPSS Inc., ABD) istatistik programı kullanılarak yapıldı. Veriler ortalama ve yüzde olarak değerlendirildi. 

Bulgular: Derse katılan ve gönüllü olan 191 öğrenci çalışmaya dahil edildi. Evrenin %79.5’ine ulaşıldı. Öğrencilerin %52.9’u kadın, %47.1’i erkekti (Tablo1). Yaş ortalaması 18,92±1,46 idi. Öğrencilerin %80’i il merkezi, %11.5’i ilçe, %8.5’i  köyde yaşamaktaydı. Öğrencilerin %44.5’i Fen lisesi, %34.1’i Anadolu lisesi, %11.5’i özel lise, %9.9’u diğer okullardan mezundu (Tablo 2). Yüzde 94.2’sinin ilk tercihi tıp fakültesiydi. Öğrencilerin %80’i tıp programını kendi isteğiyle, %14’ü ailesinin isteğiyle seçtiğini belirtti. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, öğrencilerin %30.9’unun ilk tercihi, %14.2’sinin ikinci tercihi idi. Öğrencilerin %25’i yaşadıkları şehir olduğu için, %45’i aldığı puanının bu fakülteye yetmesi nedeniyle, %28.7’si köklü bir üniversite olması nedeniyle Atatürk Üniversitesi’ni tercih ettiklerini belirtti. Hekimlik mesleğini tercih etme nedenleri arasında, insanlara yardım etme isteği (%65) ilk sırada yer alırken,  diğer nedenler arasında sırasıyla saygınlık (%65.4), iş garantisi (%64.9), idealinin olması (%63.4), ekonomik getirisi (%56.5), doktorlardan etkilenme (%40), ailesinin yönlendirmesi (%40), öğretmenlerinin yönlendirmesinin (%18.3) etkili olduğu görülmektedir (Tablo 3). Çalışmamız 2012-2013 yılında, AÜTF Dönem I öğrencileriyle yapılan çalışma ile karşılaştırıldığında, öğrencilerin tamamına yakınının ilk tercihinin tıp fakültesi olması,  hekimlik mesleğini seçmelerinde en önemli etkenler olan “insanlara yardım etme isteği ve hayalindeki meslek” olmasının zaman içinde değişmediği görülmüştür.

Sonuç: Çalışma sonuçlarımız, AÜTF birinci sınıf öğrencilerinin büyük kısmının ilk tercihlerinin tıp fakültesi olduğunu ve hekimlik mesleğini kendi istekleriyle seçmiş olduklarını göstermektedir. Bu mesleği tercih etmelerindeki en önemli neden insanlara yardım etme isteğidir. Tıp eğitimi uzun ve zorlu bir süreç olup, hekimlik mesleğinde öğrenme hayat boyu  sürer. Öğrencilerin hekimlik mesleğini seçmelerinde tercihlerinin  istekle ve bilinçli yapılmış olması ve tercih nedenleri arasında en önemli etkenin “insanlara yardım etme duygusu” olması,  objesi insan olan, adanmışlık gerektiren bu meslekte, etik davranış kodları ve hekimlik becerileri üzerinde çok önemli katkılar sağlayacaktır. 

Anahtar Kelimeler: Tıp fakültesi, tercih, öğrenci, meslek seçimi