LAPAROSKOPİK KOLESİSTEKTOMİ UYGULANAN HASTALARDA EKSTERNAL OBLİK İNTERKOSTAL PLAN BLOĞU İLE SUBKOSTAL TRANSVERSUS ABDOMİNİS PLAN BLOĞUNUN KARŞILAŞTIRILMASI: ÖN ÇALIŞMA SONUÇLARI


Al S., Ahıskalıoğlu A., Yayık A. M., Altunkaynak R., Oral Ahıskalıoğlu E., Çelik E. C., ...Daha Fazla

RADKON 2023 19. ULUSAL REJYONEL ANESTEZİ KONGRESİ, Aydın, Türkiye, 19 - 21 Mayıs 2023, ss.163-164

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Aydın
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.163-164
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Laparoskopik Kolesistektomi Uygulanan Hastalarda Postoperatif Analjezi İçin Uygulanan Eksternal Oblik İnterkostal Plan Bloğu İle Subkostal Transversus Abdominis Plan Bloğunun Karşılaştırılması-Ön Çalışma Sonuçları

    Sümeyye Al1 , Ali Ahıskalıoğlu1 , Ahmet Murat Yayık1 , Şeyma Çoruh1 , Ramazan Altunkaynak1 , Elif Oral Ahıskalıoğlu1 , Erkan Cem Çelik1 , Muhammed Enes Aydın1

    1 Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Anabilim Dalı

    Giriş - Amaç: Laparoskopik yaklaşım, kolesistektomi de dahil olmak üzere birçok abdominal cerrahiler için altın standart haline gelmiştir. Laparotomi ile karşılaştırıldığında, laparoskopi daha küçük insizyonlara izin verir, perioperatif stres yanıtını azaltır, postoperatif ağrıyı azaltır ve daha kısa iyileşme süresi ile sonuçlanır. Bununla birlikte laparoskopik cerrahi geçiren hastalarda anestezi kaygıları, açık batın cerrahisi geçiren hastalardan farklıdır. Laparoskopik cerrahi sonrası ağrı derecesi genellikle düşük-orta düzeydedir ve laparotomiden daha azdır, ancak ağrının derecesi spesifik cerrahiye bağlıdır (1,2). Ağrının yönetiminde multimodal yaklaşım tercih edilir. En önemli amacımız postoperatif dönemde opioid ihtiyacını en aza indirmektir. Rejyonel anestezi tekniklerinin kullanılması daha az opioid kullanımı ve daha iyi ağrı yönetimi sağlar(3).Çalışmamızın amacı laparoskopik kolesistektomi geçiren hastalarda iki farklı rejyonal tekniğin postoperatif ağrıya ve opioid tüketimine olan yanıtına bakmak, yeni bir blok olan eksternal oblik interkostal bloğun etkinliğini araştırmaktır.

Gereç ve Yöntem: Fakülte etik kurul onayı alındıktan sonra laparoskopik kolesistektomi geçirecek ASA I-III, 18-65 yaş arası, kalp, böbrek, karaciğer, hematolojik hastalığı olmayan, rutin analjezi kullanımı olmayan hastalar dahil edildi. Hastalar randomize olarak iki eşit gruba ayrıldı. Grup 1: Eksternal oblik interkostal plan blok grubu. Grup 2: Subkostal TAP blok grubu. Genel anestezi işlemini takiben USG lineer prob kullanılarak in-plane teknikle 20 ml %0,375 bupivakain + epinefrin 5 μg/ml oluşan mayi, yapılması planlanan bölgeye enjekte edildi. Bu işlem iki grup için de bilateral gerçekleştirildi. Postoperatif ağrı; hasta kontrollü analjezi (fentanyl), parasetamol 3x1, deksketoprofen 2x1 ile ve rescue analjezi olarak tramadol ile sağlandı. 24 saatlik ağrı skorları, ek analjezi ihtiyacı, bloğa bağlı komplikasyonlar, opioid bağlı yan etkiler ve hasta memnuniyeti kaydedildi.

Bulgular: Gruplar arasında demografik verilerde (yaş, cinsiyet, BMI) anlamlı fark görülmemişti(p>0.05). Postoperatif 0. 1. 2. 4. 8. 12. 24. saatlerde değerlendirilen ağrı skorlarında anlamlı bir fark yoktu(p>0.05). Yirmi dört saat sonundaki PCA tüketimlerinde ve ek analjezi ihtiyaçlarında yine anlamı bir fark görülmemişti(p>0.05). Hastaların taburculuk öncesi memnuniyetleri değerlendirildiğinde Grup 1’deki hastaların 7’si çok iyi, 2’si iyi, 1’i orta iken; Grup 2’dekilerin 6’sı çok iyi, 4’ü iyi şeklinde geri dönüş yapmıştı. Buna göre memnuniyet değerlendirmesinde anlamlı bir fark yoktu(p>0.05).

Tartışma-Sonuç: Laparoskopik kolesistektomi olgularında analjezi amaçlı uyguladığımız EOİK ve subkostal TAP bloklarının yeterli analjezi sağladığı görülmüştür; ancak birbirlerine üstünlükleri ön çalışmada gösterilememiştir.

Anahtar Kelimeler: postoperatif analjezi, eksternal oblik interkostal plan bloğu, laparoskopik kolesistektomi

Kaynakça:

1. Woldu SL, Weinberg AC, Bergman A, Shapiro EY, Korets R, Motamedinia P, et al. Pain and analgesic use after robot-assisted radical prostatectomy. J Endourol. 2014;28(5):544-8.

2. Leitao MM, Jr., Malhotra V, Briscoe G, Suidan R, Dholakiya P, Santos K, et al. Postoperative pain medication requirements in patients undergoing computer-assisted (“Robotic”) and standard laparoscopic procedures for newly diagnosed endometrial cancer. Ann Surg Oncol. 2013;20(11):3561-7.

3. Abdelhamid BM, Khaled D, Mansour MA, Hassan MM. Comparison between the ultrasound-guided erector spinae block and the subcostal approach to the transversus abdominis plane block in obese patients undergoing sleeve gastrectomy: a randomized controlled trial. Minerva Anestesiol. 2020;86(8):816-26