KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİNDE SOSYAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK BOYUTU: HELSINKI PIKKU-HUOPALAHTI KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ ÖRNEĞİ


Creative Commons License

Demircan B., Çıtak C.

International Conference on Empirical Economics and Social Sciences (ICEESS’22) , Balıkesir, Türkiye, 29 - 30 Temmuz 2022, ss.76-77

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Balıkesir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.76-77
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Ülkemizde 1980’lerde başlayan kentsel dönüşüm çalışmaları dönemlerin gerektirdikleri ile farklılaşarak gelişmiş ve dönüşmüştür. Günümüzde çoğunlukla sürdürülebilirliğin ekonomik ayağına odaklanılan, çevresel ve sosyal ayaklarının geri planda bırakıldığı, bütüncül yaklaşımdan uzak proje bazlı bir hal almıştır. Çalışma alanını parselizasyon yöntemi ile parçalayarak birbiri ile ilişki kuramayan projelere dönüşen bu kentsel dönüşüm çalışmaları ile var olan mahalle dokusu ve kültürü bozulmakta, komşuluk ilişkileri yok olmakta, insanlar zorunlu olarak göçe zorlanmaktadır. Sürdürülebilirliğin bütün ayaklarının eşit olarak uygulanmadığı bu projeler başarısız olmaya mahkûmdur. Çalışmada öncelikle kentsel dönüşüm kavramı, “Kentsel Koruma, Kentsel İyileştirme, Kentsel Yenileme, Kentsel Yeniden Canlandırma, Kentsel Rönesans, Kentsel Yeniden İnşa, Soylulaştırma” kavramları; sürdürülebilirlik kavramı ekonomik, çevresel ve sosyal boyutları ile -sosyal boyut detaylandırılarak açıklanmaya çalışılacak, daha sonra kentsel dönüşümde sosyal sürdürülebilirliğin nasıl gerçekleştirilebileceğinden bahsedilecektir. Literatür özeti yapıldıktan sonra sosyal sürdürülebilirlik açısından başarılı sayılabilecek Helsinki Pikku-Huopalahti Kentsel Dönüşüm Projesi örneği incelenerek kentsel dönüşüm projelerinde ekonomik ve çevresel boyutlara oranla geri planda bırakılan sosyal sürdürülebilirlik boyutunun öneminin tartışılması amaçlanmaktadır. Araştırmanın bundan sonra uygulanması planlanan kentsel dönüşüm süreçlerine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Kentsel Dönüşüm, Sosyal Sürdürülebilirlik, Helsinki.

JEL Kodları: R20, R50, Z13