KOMPLİKE KURON KIRIĞI TEDAVİSİ ESNASINDAN AVÜLSE OLAN DİŞİN REHABİLİTASYONU


Creative Commons License

Korkmaz A.

Erciyes Üniversitesi Uluslararası Diş Hekimliği Kongresi, Kayseri, Türkiye, 26 - 29 Şubat 2020, ss.138-140

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Kayseri
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.138-140
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

KOMPLİKE KURON KIRIĞI TEDAVİSİ ESNASINDAN AVÜLSE OLAN DİŞİN REHABİLİTASYONU 

AMAÇ:  Ön dişler travmaya en çok uğrayan dişlerdir. Genellikle kesici dişlerde komplike ya da komplike olmayan kırıklar görülmektedir. Avülsiyon ise daimi dişlerde görülen ciddi komplikasyonlardan biridir.

Bu vakada travma sonrası 11 ve 21 nolu dişindeki komplike kuron kırığı nedeniyle kliniğimize başvuran hastanın; tedavi esnasında 21 nolu dişinin avülse olması sonrası yapılan müdahale anlatılmıştır.

OLGU SUNUMU: Hasta travmadan bir hafta sonra 11 ve 21 nolu dişlerindeki komplike kuron kırığı nedeniyle kliniğimize başvurmuştur ve kök kanal tedavisine başlanmıştır.

 21 nolu dişe yerleştirilen rubber damın klembinin atması sonucu hastanın aynı dişi avülse olmuştur.  Travma alanı izole edildikten sonra diş serum ile nemlendirilmiş steril spanç yardımıyla tutularak ekstaoral ortamda kanal tedavisi yapılıp, kırık hattına kadar kompozit ile kapatılmıştır. Soket, pıhtıdan temizlendikten sonra diş parmak basısı ile yerleştirilmiştir. Aynı seans 11 nolu dişin ekstirpasyonu yapılmıştır. Dişler ortodontik tel yardımıyla lingualden splintlenmiştir. Sonraki seans 11 nolu dişin kanal tedavisi yapılmıştır. 21 nolu dişin mobilitesi değerlendirilmiş ve periodontal ligament genişliğindeki hareket implantasyonun başarı kriteri olarak kabul edilmiştir. Kanal tedavileri tamamlanan dişler 3M ESPE Z100( California ;USA) A2 kompozit rezin ile restore edilmiş, elmas bitirme frezleri  ile şekillendirildikten  sonra  polisaj diskleri (Soflex, 3M) ile düzeltilmiş ve  cila patı (Diamond Polish Mint, Ultradent)  ile restorasyon tamamlanmıştır. İlerleyen dönemlerde protetik tedavi düşünen hasta takip ve kontrol seansı için yönlendirilmiştir.

SONUÇ: Travma sonrası planlanan tedavilerde birçok faktör başarıyı etkilemektedir.  Daha çok ön dişlerde görülen travmalar hastanın estetik ve psikolojik yönden etkilenmesine neden olmaktadır. Hastanın estetik ve fizyolojik rehabilitasyonu non-invaziv şekilde replasman ve kök kanal tedavisiyle sağlanabilir. Hastada komplike kuron kırığı olan ve avülse olan dişlerine yapılan müdahaleler başarılı sonuçlar vermiş ve hastanın beklentisi konservatif şekilde karşılanmıştır.

 

Anahtar kelimeler: diş yaralanmaları, replasman, kök kanal tedavisi