ÖZEL YETENEKLİ ÖĞRENCİLERİN ÇEVRİM İÇİ ÖĞRENME VE ÇEVRİM İÇİ SINIFLARA İLİŞKİN METAFORİK ALGILARI


Creative Commons License

Yıldırım F., Akyüz S.

V. INTERNATIONAL HALICH CONGRESS ON MULTIDISCIPLINARY SCIENTIFIC RESEARCH, İstanbul, Türkiye, 15 - 16 Ocak 2023, ss.899-908

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.899-908
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Çevrim içi öğrenme ve çevrim içi sınıfların geliştirilmesi özel yetenekli öğrenciler için büyük öneme sahiptir. Bundan dolayı çevrimiçi öğrenme ve çevrimiçi sınıflar, farklılaştırma ve zenginleştirme programlarına göre özel yetenekli öğrencilerinihtiyaçlarına ve bireysel farklılıklarına uygun olarak uyarlanmalıdır. Bu sebeple özel yeteneklilerin karakteristik özelliklerini de göz önünde bulundurulursa çevrimiçi öğrenmeye ve çevrimiçi sınıflara ilişkin metaforik görüşlerinin alınması, özel yetenekliler için geliştirilecek olan uzaktan eğitim platformu ve uzaktan eğitim programlarına büyük katkısı olacaktır. Araştırmanın amacıözel yeteneklilerin çevrimiçi öğrenme ve çevrimiçi sınıflara yönelik algılarını metafor aracılığı ile belirlemektir. Bu araştırmada nitel araştırmaların önemli bir unsurunu oluşturan olgu bilimiyle birlikte içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırma Erzurum İli Remzi Sakaoğlu Bilim ve Sanat Merkezinde Proje Programına (Lise 1, 2, 3 ve 4. Sınıf) devam eden özel yetenekli öğrenciler ile yürütülmüştür. Toplam araştırmaya katılan öğrenci sayısı 54 kişi olmuştur. Sekiz kategori çevrim içi, altı kategori çevrim içi sınıf ortamına yönelik belirlenirken çevrim içi öğrenme ve çevrim içi sınıflara karşı özel yetenekli öğrencilerin yarısından çoğu olumsuz metafor oluşturmuştur. Araştırma kapsamında incelenen metaforik algılar eğitim-öğretim ortamlarının farklılaştırılması ve zenginleştirilmesi için neler yapılması adına yol gösterici ipuçları sunmakla birlikte özel yeteneklilerinin eğitiminin geliştirilmesi için uzaktan eğitime yönelik eğitimlerde simülasyon, 3D, metaverse gibi uygulamaların kullanılması tavsiye edilmektedir.

Anahtar Kelimeler: Özel yetenekli, çevrimiçi öğrenme, çevrimiçi sınıf, metafor

Developing online learning and online classroom environments for gifted students have a great importance so online learning and online classroom should be arranged according to differentiated and enriched programs. Furthermore, by considering the characteristics and needs of gifted students, a new program needs to be introduced. For these reasons, their metaphorical views on online learning and online classes will contribute significantly to the distance education platform and programs developed for the gifted. The research aims to determine the perceptions of gifted students on online learning and online classes through metaphor. In this study, the content analysis technique was used as well as phenomenology, an important component of qualitative research. The research was carried out with gifted students attending 1st, 2nd, 3rd, and 4th grades of High School at Erzurum Remzi Sakaoğlu Science and Art Center. The total number of students participating in the study was 54 people. This study, eight categories were determined for online learning and six categories for online classrooms. Moreover, more than half of the gifted students created negative metaphors against online learning and online classes. In consideration of the metaphorical perceptions, it is recommended a detail research how oline learning and classrom can be adapted in differentiate and enrich the educational environments. Moreover, using applications such as simulation, 3D, and metaverse in distance education training to improve the education of gifted students.


Keywords: Gifted, online learning, online classroom, metaphor