Anadolu’da Galat İstilalarına Bir Örnek: Kyzikos’tan HeraklesGalat Kabartmalı Stel


Creative Commons License

HAS A. C.

Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, cilt.25, sa.Özel Sayı, ss.385-395, 2021 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Helenlerin Kelt olarak adlandırdıkları Anadolu’da ise Galatlar diye bilinen Hint Avrupa kökenli halk MÖ 4. yüzyıldan itibaren savaşçı ve istilacı kimlikleriyle tanınmaktadırlar. Kuzeyden kitlesel göç hareketleri sonucunda sırasıyla Makedonya, Yunanistan ve Anadolu’ya kadar ulaşmışlardır. Bu çalışmada ilk olarak Galatların uyguladıkları saldırgan politikalarının Anadolu’da ne gibi siyasi ve idari değişikliklere yol açtığına değinilmiştir. Daha sonra bu saldırılara maruz kalan Mysia Bölgesi kentlerinden Kyzikos’un savunma zaferinin arkeolojik ve epigrafik belgeleri aktarılmaya çalışılmıştır. Bu anlamda da günümüzde İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde sergilenen ve bu zaferin simgesi olarak nitelendirilen adak steline ayrıntılı biçimde değinilmiştir.
The people of Indian European origin known as Celts in the Hellenes and Galatians in Anatolia have been known as warriors and invaders since the 4th century BC. As a result of migration movements from the north, they reached Macedonia, Greece and Anatolia. In this study, firstly, were mentioned the aggressive attitudes of the Galatians, political and administrative changes in Anatolia. The defense victory of Cyzicus, one of the cities of the Mysia Region, which was subjected to these attacks, has been described with archaeological and epigraphic documents. In addition, the votive stele, the Istanbul Archeology Museum, which is described as the symbol of this victory, was presented in detail.