Ficus carica L. Yaprakları Fitokimyası ve Biyolojik Aktiviteleri


Uğuz H., Aşkın H.

5. ULUSLARARASI TIBBİ ve AROMATİK BİTKİLER KONGRESİ, Rize, Türkiye, 29 Eylül - 02 Ekim 2022, ss.9

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Rize
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.9
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Ficus carica Linn'in (FC) meyvesi, çekirdekleri ve yaprakları çok eski zamanlardan beri tıpta yaygın olarak kullanılmakta ve yaprakları kaynatılarak çay olarak tüketilmektedir. Literatürde bu konuyla ilgili birçok çalışma yapılmıştır ve araştırmacılar halen daha FC yapraklarının sağlığa faydalarını araştırmaktadır. Bu çalışmada, Pubmed, Scopus, Web of Science, SciFinder, Google Scholar ve yerel klasik bitkisel literatür veri tabanlarında 2010-2020 yıları arasında yayınlanan literatürler toplandı. FC yapraklarındaki bileşenler, biyolojik aktiviteleri, toksisite çalışmaları ve FC yaprakları üzerinde yapılan klinik çalışmaların özeti verilmektedir. FC yapraklarıyla ilgili yapılan çalışmalarda, polifenolik bileşiklerin baskın olduğu 126 bileşen bulunduğu bildirilmiştir. Birçok bilimsel çalışma FC’nin antidiyabetik, antioksidan, antiinflamatuar, antikanser, antikolinesteraz, antimikrobiyal, hepatoprotektif ve renoprotektif aktiviteleri kanıtlamıştır. Toksisite çalışmalarıyla FC yapraklarının sadece çok yüksek dozlarda toksisite sergilediğini göstermiştir.

The fruit, seeds and leaves of Ficus carica Linn (FC) have been widely used in medicine since ancient times and the leaves are boiled and consumed as tea. There have been many studies on this subject in the literature and researchers are still investigating the health benefits of FC leaves. In this study, literature published between 2010 and 2020 in Pubmed, Scopus, Web of Science, SciFinder, Google Scholar and local classical herbal literature databases were collected. A summary of the components in FC leaves, their biological activities, toxicity studies and clinical studies on FC leaves are given. In studies on FC leaves, it has been reported that there are 126 components with a predominance of polyphenolic compounds.Many scientific studies have proven the antidiabetic, antioxidant, anti-inflammatory, anticancer, anticholinesterase, antimicrobial, hepatoprotective and renoprotective activities of FC. Toxicity studies have shown that FC leaves only exhibit toxicity at very high doses.