Melatonin ve melatonin içeren gıdalar


Binici H. İ., Şat İ. G.

2nd International Eurasian Conference onScience, Engineering and Technology (EurasianSciEnTech 2020) October 07-09, 2020 / Gaziantep, Turkey www.EurasianSciEnTech.org , 7 - 09 Ekim 2020, ss.380

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Sayfa Sayıları: ss.380
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bilim ve teknolojonin ilerlemesine bağlı olarak diyet alışkanlıklarımız değişmiştir. Popüler diyetlerin başında sebze ve meyveler gelmektedir. Nitekim sebze ve meyveler içermiş oldukları vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin gıdalardır. Günümüzde karşılaşılan hastalıkların en büyük sebeplerinden biri olarak gösterilen vitamin ve mineral eksikliği çeşitli hastalıklara neden olmaktadır. Özellikle vitaminlerin vücudumuzda bulunan çeşitli hormonlara doğrudan etki ettiği bilinmektedir. Bu hormonların başında gelen Melatonin (5-methoxy-Nacetyltryptamine) pineal bez ve retina başta olmak üzere çeşitli periferik organ ve dokularda sentezlenmektedir. Melatonin sekresyonunun endojen ritmi suprakiazmatik nukleus tarafından düzenlenir ve karanlık aydınlık siklüsü ile sürdürülür. Melatonin hormonu insan vücudunda; psikoloji, uyku, vücut sıcaklığı, kan basıncı dengesi, antioksidan etkisi, kanser inhibitörü, cinsellik ve otizm gibi faaliyetlerden sorumlu olup; süt, kefir, yoğurt, portakal, çilek, üzüm, zeytinyağı, ceviz, erik, fındık, nar, kahve, kivi ve muz gibi çeşitli gıdalarda bulunmaktadır. Mevcut araştırmada melatoninin biyosentezi ve metabolizması, çeşitli gıdalardaki profilleri ve bunların fizyolojik biyolojik açıdan insan sağlığı üzerine etkileri hakkında son yıllarda yapılan çalışmalar özetlenmiştir.