Current perspectives in social sciences (Online), cilt.28, sa.3, ss.375-388, 2024 (Hakemli Dergi)
Geniş bir literatüre sahip olan
turizm, niş bir tür olarak gastronominin altında şarap, zeytinyağı ve peynir
ile de temsil edilmektedir. Son zamanlarda bu gıdalardan olan özellikle
peynirlere yönelik turistlerin artan ilgisi, festival ve etkinliklerin
çoğalması ile birlikte rotaların oluşturulması aracılığıyla peynir turizmi
gelişimini tetiklemiştir. Bu hızlı gelişime paralel olarak akademisyenlerin
ilgisi de peynir turizmine yönelmeye başlamıştır. Dünya genelinde peynir
türlerinin 1.000’den fazla olduğunu araştırmacılar dile getirmektedir. Türkiye
de bu peynir çeşitlerine Ezine peyniri, Kars kaşar peyniri, Erzurum civil
peyniri gibi bilinen türleri ile önemli katkılar sunmaktadır. Ancak geleneksel
yöntemlerle üretimi sürdürülen keşfedilmemiş birçok peynir türünden de
bahsetmek mümkündür. Keşifsel bir amaçla gerçekleştirilen bu çalışma, Erzurum
yöresinde geleneksel yöntemlerle üretimi sürdürülen kandirif peynirinin üretim
sürecini incelemek, sürdürülebilirliğine katkı sunarak bu peynir türünü turizme
kazandırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda sayıları gittikçe azalan
sekiz kandirif peynir üreticisiyle mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Sonuç
olarak bu peynirin, sınırlı olarak sadece Kekikli köyünde uzun yıllardır
üretildiği ancak çok fazla da tanınmayan, özgün ve geleneksel bir peynir türü
olduğu belirlenmiştir. Kandirif peyniri, öncelikle coğrafi işaret tescili
alınarak koruma altına alınmalı, sürdürülebilirliği sağlanmalı ve gerekli alt
yapılar oluşturulduktan sonra bir rota ile turizme kazandırılmalıdır. Bu özel
peynir, turistik bir ürün olarak görülmeli, ona gerekli değer verilmeli ve
kaybolmasının önüne geçilmelidir. Bu konuda en önemli destekçiler, satış ve
pazarlama çekinceleri olan kandirif peynir üreticileri olacaktır. Çünkü
üreticiler, turizm aracılığıyla ekonomik kalkınmada öncü girişimciler
olabileceklerini ifade etmişlerdir.