AĞZINDAN BAL DAMLAYAN BÖLGELER: TÜRKİYE ÖRNEĞİ


Creative Commons License

Denk E.

8.Socrates Uluslararası Eğitim, İşletme, Ekonomi ve Sosyal Bilimler Kongresi, Diyarbakır, Türkiye, 28 - 30 Eylül 2023, ss.252-267

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Diyarbakır
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.252-267
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bal, bal arıları tarafından bitkilerin nektarından elde edilen, tatlı bir gıda maddesidir. Sağlık açısından önemi bilinmekle günümüzde gastronomi turizmi başta olmak üzere alternatif turizm türleri açısından da değerlendirilmektedir. Coğrafi işaret uygulamaları, bir ürünü benzerlerinden ayıran, o ürünün karakteristik özelliğini ön plana çıkaran ve tescillenen tarım ve gıda ürünleri aracılığıyla gastronomi turizmiyle bütünleşerek turistlerin destinasyon tercihini şekillendirebilen faaliyetlerdir. Türkiye, çeşitli bitki türleri, flora yapısı ve uygun iklim koşulları olan bir bölgede konumlanmış olup bal üretiminde değerlendirilmesi gereken bir coğrafyadır. Dolayısıyla bu çalışmanın amacı Türkiye’de coğrafi işaret tescili almış ve başvuru aşamasında olan bal türlerini tespit etmek ve mevcut durumu ortaya çıkarmaktır. Araştırma için veriler, nitel araştırma yöntemlerinden dokuman analizi tekniği kullanılarak 20 Eylül 2023 yılı Türk Patent ve Marka Kurumu kayıtlarından elde edilmiştir. Sonuç olarak Türkiye’de coğrafi işaret tescili almış 27 ve başvuru işlemlere devam eden 19 bal türü belirlenmiştir.  Tescilli balların 25’i (%92,5) menşe adı, 2’si (%7,5) mahreç işaretlidir. Başvurularda ise 14’ü (%73,7) menşe adı, 5’i (%26,3) mahreç işaret içindir. Türkiye’de bölgeler arası bal tescilinde sırasıyla Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgeleri ön plana çıkmaktadır. Genel olarak Türkiye, eşsiz bir bal coğrafyası görünümündedir ve gastronomi turizmi ile bu potansiyel geliştirilmeye ihtiyaç duymaktadır.