Regenerative Endodontıc Treatment of Permanent Maxillary Central Incisor with Apical Resorption


Ünal O., Aslantaş K.

Selçuk Üniversitesi III. Uluslararası Yenilikçi Diş Hekimliği Kongresi, Konya, Türkiye, 25 - 27 Kasım 2022, cilt.1, sa.1, ss.238-240

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Konya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.238-240
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

APİKAL REZORPSİYONA SAHİP DAİMİ MAKSİLLER KESER DİŞİN REJENERATİF ENDODONTİK TEDAVİSİ

 

 

Amaç: Bu vaka raporunda, asemptomatik apikal periodontitise ve apikal rezorpsiyona sahip daimi maksiller keser dişin doğal iskele biyomateryali kullanılarak yapılan rejeneratif endodontik tedavisi (RET) anlatılmaktadır.

 

Olgu: Kliniğimize #11 no.lu dişinde hafif ağrı ve renklenme şikayetiyle başvuran hastadan alınan anamnez sonucu hiçbir sistemik hastalığı olmadığı öğrenildi. Klinik muayenesinde perküsyon ve palpasyona karşı duyarlıydı. Soğuk testine karşı negatif yanıt alındı. Radyografik muayenesinde apikal rezorpsiyon ve periapikal lezyon gözlendi. Dişe asemptomatik apikal periodontitis tanısı kondu ve rejeneratif endodontik tedavi uygulamaya karar verildi.

 

İlk seans rubber dam izolasyonu altında giriş kavitesi açıldı ve çalışma boyu tespit edildi. Diş önce 20 ml sodyum hipoklorit (%1,5 NaOCl) ardından 10 ml Serum fizyolojik ile irrige edildi. Sonrasında kök kanalına kalsiyum hidroksit yerleştirildi. Kavite geçici olarak cam iyonomer siman ile restore edildi ve 4 hafta sonrasına randevu verildi.

İkinci seans geçici restorasyon uzaklaştırıldı ve 20 ml %17 EDTA ardından 10 ml serum fizyolojik ile bol irrigasyon yapıldı. Bir miktar taşkın enstrümantasyon ile periapikal bölgeden kanal içine kanama sağlandı. Hastanın kanından PRF elde edildi ve kanala kondanse edildi. Kanal ağzına 3 mm kalınlıkta MTA yerleştirildi. Cam iyonomer siman ve kompozit ile restorasyon tamamlandı.

Bulgular: 1, 6 ve 10 aylık takipte diş klinik olarak asemptomatik ve radyografik olarak iyi bir periapikal doku iyileşmesine sahip olduğu gözlendi.

Sonuç: Bu olgu raporuyla, eksternal apikal kök rezorpsiyonu tedavisinde rejeneratif endodontik tedavinin başarılı olduğu gösterildi. Günümüzde kullanılan diş tedavilerine alternatif olarak geliştirilen rejeneratif pulpa tedavilerinin yaygın olarak kullanılabilmesi için daha fazla ve daha uzun süreli çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

Regenerative Endodontıc Treatment of Permanent Maxillary Central Incisor with Apical Resorption

Objective: The aim of this case report is to present the successful regenerative treatment of a permanent maxillary incisor with asymptomatic apical periodontitis and external root resorption using scaffold biomaterial.

Case report: The patient who had no systemic disease. applied to our clinic with the complaint of mild pain and discoloration in tooth #11. Clinical examination showed that the tooth was tender to percussion and palpation. There was a negative response to the cold test. Radiographic examination revealed apical resorption and periapical lesion. The tooth was diagnosed with asymptomatic apical periodontitis and it was decided to apply regenerative endodontic treatment.

 

In the first visit, the access cavity was opened under rubber dam isolation and the working length was determined. The tooth was first irrigated with 20 ml of sodium hypochlorite (1.5% NaOCl) and then with 10 ml of saline solution. Calcium hydroxide was then placed in the root canal. The cavity was temporarily restored with glass ionomer cement.

In the second appointment, the temporary restoration was removed, and the root canals were irrigated with EDTA (%17) and saline solution. Apical bleeding was induced with an endodontic file. Blood taken from the patient was centrifuged to obtain PRF and the it was placed into the root canal. 3 mm cervical barrier was provided in the coronal third of the canal with MTA. Restoration was completed with glass ionomer cement and composite.

Results: At 1, 6 and 10 months follow-up, the tooth was clinically asymptomatic and radiographically had good periapical tissue healing.

Conclusion: With this case report, regenerative endodontic treatment was shown to be successful in the treatment of external apical root resorption. More studies are needed for the use of regenerative pulp treatments, which are developed as an alternative to current dental treatments.