CERRAHİ HASTALARDA ÖZEL BESLENME VE DİYET YÖNETİMİ, Ender ANILIR,Can ÖZLÜ, Editör, Akademisyen , Ankara, ss.435-453, 2019
Beslenme; insanların vücut fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmeleri
için hayatları süresince yeteri kadar ve dengeli olarak sürdürülmesi
gereken bir durumdur. Özellikle insan vücudunun artmış fizyolojik stres altında
olduğu kritik hastalık durumlarında daha da fazla önem kazanmaktadır. Beslenmenin
desteklenmesi, yoğun bakım ünitelerinde rutinde uygulanan tedavilerin
bir parçasını oluşturmaktadır. Yoğun bakım ünitesine alınan hastalar ya yatışlarında
zaten malnütredirler veya yatıştan sonraki zaman diliminde malnütrisyon
durumuna fazlasıyla yatkın hasta grubunu oluşturmaktadırlar (1). Dolayısıyla yoğun
bakım ünitesinde yatan hastanın nutrisyon durumu en kısa zamanda değerlendirilip
hızlı bir şekilde hastaya uygun beslenme desteği başlanmalıdır. Yeterli
beslenme desteği alamayan hastalar yatış süreçlerinde yağ dokusu ve kas kitlesinde
azalma, enfeksiyon riskinde artma, oluşan hipoalbüminemiye bağlı kanın
onkotik basıncında azalma ve buna bağlı ödem, yaraların iyileşme süreçlerinde
gecikme, gastrointestinal bozulmalar, kalp debisinde azalma ve miyokardın kontraktilitesinde
bozulmalar, solunum fonksiyonlarında bozulmalar, ventilatör ile
solunum desteği sürecinin uzaması gibi olumsuz faktörlerle karşı karşıya kalırlar.
Tüm bu faktörlere bağlı olarak hastaların yoğun bakımda yatma sürelerinde uzama
sonucunda morbidite ve mortalitelerinde artış görülmektedir (2-4). Bu sebeple
beslenmenin desteklenmesi yoğun bakımda yatan hastaların tedavisinde rutin
bir uygulama olarak yerini almakta, bu hastaların malnütrisyondan korunmaları
veya var olan malnütrisyonun tedavi edilmesi hayati bir durum olarak karşımıza
çıkmaktadır.