Kolektif Hafızanın Yeniden İnşasında Tarihi Yapımların Önemi: Mehmetçik Kutlu Zafer Dizisi Örneği


Creative Commons License

Erdoğan T.

Communicata Formerly: Journal of Atatürk Communication Official journal of Atatürk University Faculty of Communication, cilt.1, sa.1, 2022 (Hakemli Dergi)

Özet

Medya, toplumsal belleğin yeniden inşasında son derece önemli bir araçtır. Özellikle son dönemde dizilerde yaşanan artış bu yapılanmanın etkili olabilmesi için önemlidir. Unutma ve hatırlatma ayakları ile tarihsel hafızayı istediği gibi inşa eden medya, zamanın ruhuna uygun yapımlarla toplumsal hafızayı sürekli inşa etmektedir. ideolojik bir anlayışın tezahürü olan bu ideolojinin toplum tarafından benimsenmesi, gerçekliğin kurmaca yönünün ne kadar etkili olduğunu göstermektedir. Bu çalışmada Türk toplumsal hafızasını canlandırmaya çalışan Mehmetçik Kutlu Zafer dizisi betimsel analiz yöntemiyle incelenmiştir. Betimsel analizde öncelikle, geçmişten günümüze unutma-hatırlama söylemlerinin içerikleri hakkında bir sınıflandırma yapılmış ve içeriklerin bu noktada işlendiği görülmüştür. Öte yandan İslam, inanç ve Türklük üçgeni bir toplumsal hafıza unsuruna yapılan vurguda öne çıkıyor. Birlik, vatan ve özgürlüğün önemi, dizi içeriklerinden elde edilen toplumsal hafıza inşasının bir diğer unsurudur. Son olarak devletin hafızası ile yapılan sosyal uyarıların ortaya koyduğu içerikler verilen mesajları güçlendirmektedir. vatan ve özgürlük, dizi içeriklerinden elde edilen toplumsal hafıza inşasının bir diğer unsurudur. Son olarak devletin hafızası ile yapılan sosyal uyarıların ortaya koyduğu içerikler verilen mesajları güçlendirmektedir. vatan ve özgürlük, dizi içeriklerinden elde edilen toplumsal hafıza inşasının bir diğer unsurudur. Son olarak devletin hafızası ile yapılan sosyal uyarıların ortaya koyduğu içerikler verilen mesajları güçlendirmektedir.

Media is an extremely important tool in the reconstruction of social memory. The recent increase in television series, in particular, is important for this construction to be effective. The media, which constructs the historical memory in the way it wants with its legs of forgetting and reminder, is constantly building the social memory with productions in accordance with the spirit of the time.Although the way Turkish TV series are reconsidering the past today is a manifestation of an ideological understanding, the adoption of this ideology by the society shows how effective the fictional aspect of reality is. In this study, Mehmetçik Kutlu Zafer TV series, which tries to revive the Turkish collective memory, has been analyzed with descriptive analysis method. In the descriptive analysis, first of all, a classification was made about the contents of forget-remembering discourses from the past to the present, and it was observed that the contents were processed at this point. On the other hand, the triangle of Islam, faith and Turkishness stands out in the emphasis on a collective memory component. The importance of unity, homeland and freedom is another element of collective memory building obtained from the contents of the series. Finally, the contents revealed by the social warnings made with the memory of the state strengthen the messages given.