13. Made By Artist Uluslararası Sanatın Geleceği ve Tasarım Sempozyumu, Tbilisi, Gürcistan, 17 - 18 Aralık 2024, ss.106-113
20. yüzyıl son çeyreğinde gerçekleşen dijital devrim, sanat ve görsel iletişimde büyük değişikliklere yol açmıştır. Dijital dönem olarak adlandırılan bu dönemin devamı olan Post-dijital dönem ise, dijital teknolojilerin toplumda sıradanlaştığı ancak yaratıcılığın ön planda olduğu bir sanat anlayışının ortaya çıkmasına zemin yaratmıştır. Bu dönem, fotoğraf sanatının dijital teknolojilerle geleneksel fotoğraf yöntemlerinin birleştiği, yeni bir yaratım alanı sunmaya başlamış ve sanatçılara zengin ifade biçimleri kazandırmıştır. Teknoloji destekli gelişen dijital araçlar teknik bir araç olmaktan çıkmış, sanatçılar tarafından eleştirel ve yaratıcı bir uygulama şekliyle kullanılmaya başlanmıştır. Bu durum dijitalin inşa ettiği olanakların, sanatın anlatım gücünü ne şekilde dönüştürdüğünü görmemizi sağlamıştır.
Bu çalışma amacı itibariyle, dijitalden post-dijitale geçiş sürecinde olan fotoğraf sanatının ne şekilde dönüşüm sağladığı ele alınmaktadır. Özellikle dijital teknolojilerin sanat üzerine olan etkisi ve sanatçıların bu ve buna benzer araçlardan ne şekilde faydalandıklarını incelemektedir. Bu bağlamda, dijitalleşmenin sadece teknik bir yenilik olmadığı aynı zamanda sanatın estetik ve kavramsal sınırlarını genişleyen bir araç haline dönüştüğünü göstermek çalışmanın odak noktasıdır. Diğer yandan çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden amaçsal örneklem ve literatür taraması kullanılarak; dijital dönemden post-dijital döneme geçişte ortaya çıkan yeni fotoğrafik yaklaşımların analizi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, mevcut literatür taraması ile post-dijital fotoğraf sanatı üzerine yapılan teorik çalışmalar gözden geçirilerek, bu alandaki araştırmalar akademik açıdan değerlendirilmiştir.