Türkiye Broiler (Etlik Piliç) Sektörünün Durumu ve Sektörün Trend Analizi


Creative Commons License

AŞKAN E., DAĞDEMİR V.

III. IBANESS Kongreler Serisi, Edirne, Türkiye, 4 - 05 Mart 2017, ss.1457-1463

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Edirne
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1457-1463
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmada, Türkiye’de broiler sektörünün durumu incelenmiş, 2000 - 2015 döneminde fiyat dalgalanmaları üzerinde durulmuştur. Türkiye’de broiler üretim ve tüketiminde yıllara göre artış olduğu tespit edilmiştir. Broiler üretici fiyatları arttıkça broiler üretiminin arttığı tespit edilmiştir. Sığır üretici fiyatlarının düşmesi broiler üretimini olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir. Broiler tüketici fiyatı düştüğü ve koyun eti tüketici fiyatı yükseldiği zaman tavuk eti tüketiminin artış gösterdiği, gelir ve nüfus artışının da tavuk eti tüketimini artırdığı tespit edilmiştir. Broiler üretici cari ve reel fiyatlarında ortalama dalgalanma oranı sırasıyla %12.92 ve %1.65, broiler tüketici cari ve reel fiyatlarında dalgalanma oranı ise sırasıyla %11.95 ve %2.48 olarak hesap edilmiştir. Dalgalanmalardaki artış ve azalışlar üretici ve tüketiciler için aynı yönde olduğu belirlenmiştir. Arz ve talep fonksiyonları ile ilgili modeller tahmin edilmiş istatistiki olarak yorumlanmıştır. Tahmin edilen arz ve talep fonksiyonlarına göre broilerde Ae < Te bulunmuş Islak Cobweb (Örümcek Ağı) durumu ortaya çıkmıştır.