Amaç: Bu çalışma, hemşirelerin vejetaryen/vegan beslenmeye ilişkin bilgilerini ve etkileyen faktörleri ortaya koymak amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel tipte yapılmıştır. Yöntemler: Bu çalışma bir üniversite hastanesinde 213 hemşirenin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Veriler “Sosyodemografik Veri Formu”, “Vejetaryen/Vegan Beslenme Bilgi Testi” ve “Vejetary- en/Vegan Beslenme Görüş Formu” kullanılarak toplanmıştır. Veriler sayı, yüzde, Pearson Kore- lasyon, One-Way Tek Yönlü Varyans Analizi ve Bağımsız Örneklem T-Testi ile analiz edilmiştir. Bulgular: Hemşirelerin yaş ortalaması 31.21±7.56 yıl olup, %86.4’ü kadın, %53.5’i bekar ve %70.4’ü lisans mezunudur. Hemşirelerin bilgi testi puanı ortalama 8.68±3.81’dir (min=0, max=16). Hemşirelerin sadece %27,2’si “Vejetaryen/vegan beslenen bireylerin diyetleri ile gerekli amino asitlerin tamamını alabilirler” maddesini doğru cevapladı. Evli ve lisansüstü eğitimini tamamlamış hemşirelerin bilgi testi puanları daha yüksek bulundu (p<0.05). Sonuçlar: Hemşireler, beslenme türleri hakkında bireyleri, aileleri ve toplumu doğru bilgile - ndirmek, bakım vermek, bireyin günlük yaşamına rehberlik etmek ve kanıta dayalı uygulama- lara temel oluşturmak için güncel bilgileri takip etmelidir.
Aim: This descriptive and cross-sectional study aims to investigate the knowledge of nurses and the factors influencing it regarding the vegetarian/vegan diet. Methods: This study was conducted at a university hospital with the participation of 213 nurses. Data were collected using the “Sociodemographic Data Form,” “Vegetarian/Vegan Diet Knowledge Test,” and “Vegetarian/Vegan Diet Opinion Form”. Data were analyzed by number, percentage, Pearson Correlation, One-Way Analysis of Variance, and Independent Sample T-Test. Results: The mean age of the nurses was 31.21±7.56 years, 86.4% of which were women, 53.5% were single, and 70.4% had bachelor’s degrees. The nurses’ knowledge test score was 8.68±3.81 on average (min=0, max=16). Only 27.2% of the nurses correctly answered the fol- lowing item: “People on a vegetarian/vegan diet could get all the essential amino acids with their diets”. The nurses who are married or have completed postgraduate education achieved higher knowledge test scores (p<0.05). Conclusions: Nurses have limited knowledge about vegetarian/vegan diets. Nurses should keep up with up-to-date information about diet types for evidence-based practices.