Erzurum Mutfağı Yöresel Ürünlerin Otel Restoran Menülerinde Kullanım Düzeyi Palandöken Örneği


Creative Commons License

Mil B., Denk E.

International Journal of Social and Economic Sciences, cilt.5, sa.2, ss.1-7, 2015 (Hakemli Dergi)

Özet

Kültürel çekicilikler arasında, ziyaret edilen yerin geçmişten günümüze ulaşan ve yaşatılan, gelenek ve görenekleri, folkloru, kutlamaları,
doğal ve tarihsel yapıları ve yöresel mutfağı bulunmaktadır. Yöresel yemekler, o bölgede gelenek haline gelmiş, kültüre yerleşmiş ve halk
tarafından diğer yemeklerden üstün tutulan yiyeceklerdir. Bunların oluşumunda coğrafi konum, üretim şekli, tarihsel gelişim, ekonomik ve
kültürel ilişkiler, inanç ve etnik durum gibi faktörler etkili olabilmektedir. Ayrıca özellikle son yıllarda turizm çeşitleri arasında yer alan
gastronomi turizmi açısından bakıldığında, yöresel mutfak ürünlerinin uluslararası ölçekte misafir kabul eden turizm işletmelerinde kullanımı,
o kültürün daha geniş bir kesim tarafından tanınmasına ve çekim merkezi haline gelmesine neden olabilmektedir. Bu çalışmada, Erzurum
Palandöken’de hizmet veren turizm işletmelerinde yöresel mutfak ürünlerinin kullanım sıklığı ve niteliği araştırılmıştır. Yapılandırılmış
görüşme tekniğinin kullanıldığı araştırmada ulaşılan sonuçlarına göre değerlendirmeler yapılmış ve kullanılan ürün veya ürün grupları tasnif
edilip, raporlanmıştır.
edilip, raporlanmıştır.