Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, cilt.47, ss.1-9, 2016 (Hakemli Dergi)
Havuç acı çürüklük hastalık etmeni Geotrichum candidum Link kavun,
domates, havuç gibi bitkilerin kök kısımlarında ve hasat sonrası depolanabilen
ürünlerde sulu-yumuşak çürüklükler oluşturan önemli bir fungal patojendir.
Hastalık etmeni, esas olarak depolarda görülmesine rağmen havuçlarda tarla
şartlarında da çürümeye neden olmaktadır. Ülkemizde havuçlarda görülen hastalık
etmenlerine karşı ruhsatlı fungisit bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu etmenler
ile mücadelede yeni stratejilere gereksinim duyulmaktadır. Bu bağlamda, çalışma
ile havuçta acı çürüklük hastalık etmeni ile mücadelede bazı bakteriyel
biyokontrol ajanlarının etkisinin araştırılması hedeflenmiştir. Bu amaçla, in vitro şartlarda ikili kültür
denemeleriyle 15 adet bakteriyel biyokontrol ajanının etkinlikleri G. candidum’a karşı test edilmiştir.
İkili kültür testlerinde, bakteriyel biyokontrol ajanlarının engelleme zonları 17.33-40.00,
engelleme oranları % 7.40 – 37.96 olarak saptanmıştır. Sonuç olarak, in vitro şartlarda havuç acı çürüklük
etmeni G. candidum’un gelişimi
üzerine en yüksek etki RK-254 (% 37.96), izolatında
görülürken, bunu FDG-37 ve RK-506 izolatları takip etmiştir.
Anahtar
kelimeler: Geotrichum candidum, biyolojik mücadele, havuç