Konut Dışı Dirençli Yaşam Alanları


Creative Commons License

Kızılelma S.

Kartepe Zirvesi 2022 Dirençli Şehir Yolunda TOPLUM POLİTİKALARI, Lehimler, Hüseyin Murat, Editör, Nobel Akademik Yayıncılık, Kocaeli, ss.403-430, 2022

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2022
  • Yayınevi: Nobel Akademik Yayıncılık
  • Basıldığı Şehir: Kocaeli
  • Sayfa Sayıları: ss.403-430
  • Editörler: Lehimler, Hüseyin Murat, Editör
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Günümüzde şehirler artan nüfus, iklim değişikliği, salgın hastalıklar, enerji, su ve besin sıkıntısı, doğal ve insan kaynaklı afetlerle mücadele etmektedir. Şehirler ve yaşam alanları, bu sorunlarla mücadelede eskisinden çok daha dirençli ve hazırlıklı olmak zorundadır. Son yıllarda popülerlik kazanan ‘direnç (resilience)’ kavramının kentler ve yaşam alanları ölçeklerinde tartışılıyor olması, kavramın daha detaylı incelenmesine ve yaşadığımız alanların bu kavram üzerinden tartışılmasına olanak sağlamaktadır. İlk kez 1973 yılında Ekoloji alanında çalışmalarına devam eden Holling tarafından ortaya atılan direnç kavramı, beklenmedik durumlar karşısında var olduğu sistemi koruyabilme yeteneği ve bu durumlar sonucunda meydana gelecek değişim ve bozulmalara ayak uydurma kapasitesi olarak tanımlanabilmektedir.

Kentlerin ve yaşam alanlarının dirençliliği, ekonomik, toplumsal, kurumsal ve çevresel olarak sıralanabilecek ve farklı araştırmalarla yeni eklemeler yapılabilecek göstergeleri bünyesinde barındırmaktadır. Ancak çalışma kapsamında yapısal göstergeler üzerinde durulacak olup, yapıların zorluklara ve ortam şartlarına adaptasyonu sürecinde iklim değişikliği, afet riskini azaltma ve önleme, sürdürülebilirlik gibi adaptasyonlarda göz önünde bulundurularak ‘dirençli kent yaklaşımları’ üzerinde durulacaktır. Kendi içinde akıllı kent, girişimci kent, sakin (yavaş) kent, kompakt kent şeklinde sınıflandırılmasının yanı sıra sürdürülebilirlik başlığı altında, kendi kendine yetebilen bahçe kentler, eko kentler, yeşil kentler, akıllı (smart) kentler ve sürdürülebilir kentler olarak da farklı planlama ve tasarım yaklaşımları bulunmaktadır.

Bu planlama ve tasarım yaklaşımlarının kent ve yaşam alanları üzerinde meydana getirdiği değişimler ele alınarak bu değişimlerin yaşadığımız şehirlerin ve mekanların dirençliliği bağlamında nelere yol açtığı tartışılacaktır. Farklı ülkelerde yapılan projeler ele alınarak incelenecek ve bu yapıların yaklaşımları karşılaştırılmalı olarak ortaya konulacaktır. Bu sayede şehirlerin ve yaşam alanlarımızın bugün var olan yaklaşımlarla dirençlilikleri tartışılarak gelecekteki yaşam alanlarımızın ihtiyacı olan gereklilikler ve farklı yaklaşım fikirleri ve önerileri sunulacaktır.

Anahtar Kelimeler: dirençli yaşam alanları, dayanıklı kentler, mekanların direnci, dirençli planlama yaklaşımları