Muhasebe ve Finansman Dergisi, sa.82, ss.41-54, 2019 (Hakemli Dergi)
Bu turizm sektörü yıllarını kapsayan özsermaye karlılıklarının değiştirilmesi. Sektörün özsermayesinin karlılığından yola çıkması, gelecek yıllara tahminleri gerçekleştirmeleri ve bu doğrultuda yapılacak olanlara da katkı sağlayacak. TC Merkez Bankası'ndan alınan konaklama ve yiyecek-içecek alt endüstrisinde bulunan 9.341 şirket 2010-2016 yılları arası desenleri ve gelir tablolarındaki ortalamaları kullanılarak, söz konusu özsermaye kârlılıklarının yıllarının değişimleri arasında değerlendirilmiştir. Değerlendirme yapılırken net kar marjı (ROS), aktif karlılığı (ROA), özsermaye karlılığı (ROE) yıllar itibariyle belirlenerek irdelenmiştir. Sektör ortalama verileri kullanılarak belirlenen 2010-2014 yıllarına ait ROS, ROA ve ROE'de önemli sapmalar olmaksızın amaçlandı. 2011 yılında meydana gelen hasarın ardından yıl telafi edilebilir olduğu gözlemlenmiştir. Net kar marjının, özsermaye karlılığını aktif karlılığından daha fazlasını tutar. Değerlendirme sonucu, 2016 yılındaki maliyet ve giderlerin satış oranlarına daha düşük tahmini neden, net kâr marjının yüksek olması ve bu sayede özsermaye kârlılığı ve aktif kârlılığının pozitif hedefi ve maksimum düzeyde gerçekleşmesi olarak değerlendirilmiştir. Sektör özsermaye karlılığı özellikle 2016 da diğer yıllara göre oldukça yüksek olmuştur. Bu durum kaynaklarının kullanımında sağladığın art olduğu anlamlandırılmaktadır. Sonunda 2016 yılında özsermaye aktif koruyucular üzerinden elde edilen karın yeterli düzeyde olduğu ifade edilebilir. Yine 2016 sonunda işletme kârını verimli kullanarak, performanslarını artırdıklarını ortaya koymaktadır.
An Evaluation Of The Profitability Of Equity In Tourism Sector ABSTRACT The change in the profitability of equity in the tourism sector over the years has been reviewed in this study. Starting from this point, the change in the profitability of equity, it is aimed to carry out forecasts for the coming years and to contribute to the work to be carried out in this direction. The change in the equity profitability of relevant firms in years was evaluated by using 9.341 firms' balance sheets and the avarage of income statements between 2010-2016 which were received from Central Bank of the Republic of Turkey and take part in accomodation and food&beverage sub sector. During the evaluation the net profit margin (ROS), the return on assets (ROA) and the return on equity (ROE) were examined. By using sector average data, it was determined that there were no significant deviations in ROS, ROA and ROE between 2010 and 2014. It was observed that the loss in 2011 was able to be compensated in the following year. It can be stated that net profit margin (ROS) affected the profitability of equity more than the return on assets (ROA). At the end of the evalution, the reason of the fact that costs and expenses were lower than sales in 2016 was found to be that the net profit margin was high and thus the profitability of equity and asset profitability occured in positive direction and at the highest level in 2016. Sector equity profitability was especially high in year 2016 compared to other years. This means that the efficiency in using the resources has been increasing. As a result, it can be stated that in 2016, the profit obtained from the assets is sufficient in return for the equity. Again, it can be said that by year 2016, businesses increased their performance by using their profit efficiently.