Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Endeksi Oluşturulması ve Değerlendirmesi: Atatürk Üniversitesi Örneği


Keskenler M. F., Çelik E., Albayrak Ünal Ö., Kılıç R., Küçük S., Erkayman B., ...Daha Fazla

Uluslararası Mühendislik ve Tarım Bilimleri Kongresi (ENAG 2022), Konya, Türkiye, 26 - 29 Eylül 2022, ss.1

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Konya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Teknolojinin hızla gelişmesiyle ve ihtiyaçların değişmesiyle birlikte dijital dönüşüm son yıllarda her alanda olduğu gibi yükseköğretim kurumlarında da odak noktası olmuştur. Yükseköğretim kurumlarında dijital dönüşüm, öğrenci ve eğitmenlere dijital kabiliyetlerin kazandırılması, öğrenme ile araştırma ortamlarının dijital ortamlara aktarılması, eğitim, araştırma ile yönetim süreçlerinin dijital ortamlarda yürütülmesi ve dijital verilerin karar verme süreçlerinde kullanılmasını kapsamaktadır.

Yükseköğretim kurumlarında dijitalleşme ve dijital kabiliyetlerin artırılması kapsamında birçok dijital uygulama ve çalışma hayata geçirilmektedir. Fakat bu uygulama ve çalışmaların yeterliliği, başarısı ve eksik yönleri somut olarak ölçülememektedir. Bu çalışmaların dijitalleşme konusunda ne kadar yeterli olduğunun ve üniversitenin dijitalleşme ihtiyaçlarını ne ölçüde karşıladığının somut olarak ölçülmesi gerekmektedir. Bu nedenle bu çalışma kapsamında yükseköğretim kurumlarında dijitalleşme düzeyinin ölçülebilmesi için bir dijital endeks aracı geliştirilmiştir.  Geliştirilen endeks altı boyuttan oluşmaktadır. Bunlar; öğretim, içerik ve bilgiye erişim, iletişim, araştırma süreçleri, topluma katkı süreçleri ve kurumsal kültür unsurlarının dijitalleştirilmesi ve güçlendirilmesi olarak sıralanmaktadır. Endeks çalışması ile her bir boyuta ilişkin stratejilerin geliştirilmesine yönelik çıktıların üretilmesi amaçlanmıştır. Her boyutta 8 madde olmak üzere toplamda 5’li Likert türünde 48 madde yer almaktadır. Çalışma kapsamında Atatürk Üniversitesi’nde dijitsal dönüşüme yönelik gerçekleştirilen ön çalışmalarla ilgili üniversite birim yöneticilerinin yeraldığı 70 katılımcı ile endeks değerlendirme çalışması yürütülmüştür. Yapılan çalışma sonucunda dijital dönüşüm endeks sonuçları sırasıyla; öğretim de 3,68, içerik ve bilgiye erişimde 3,94, iletişimde 3,95, araştırma süreçlerinde 3,76, topluma katkı süreçlerinde 3,77 ve kurumsal kültür unsurlarının dijitalleştirilmesi ve güçlendirilmesinde ise 3,83 olarak ölçülmüştür.

Bu endeks çalışması ile her bir boyutta dijital döünüşüm stratejilerin geliştirilmesine yönelik çıktıların üretilmesi hedeflenmiştir. Bu bağlamda oluşan çıktılar ile kurumsal dijital kabiliyetlere yönelik stratejik adımlar olan vizyon ve amacın belirlenmesi, sistemin tasarlanıp yapılandırılması, araştırılıp uyarlanması ve desteklenip kuvvetlendirilmesine yönelik yol haritasının ortaya konulması amaçlanmaktadır.