Gıda endüstrisinde Non-Crustacean Arthropoda


Creative Commons License

Aydoğan Z.

DOĞA BİLİMLERİ VE MATEMATİKTE ÖNCÜ VE ÇAĞDAŞ ÇALIŞMALAR, Prof. Dr. Canan ÖZDEMİR,Doç. Dr. Ali ÖZDEMİR, Editör, Duvar Yayınları, İzmir, ss.35-49, 2023

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Ders Kitabı
  • Basım Tarihi: 2023
  • Yayınevi: Duvar Yayınları
  • Basıldığı Şehir: İzmir
  • Sayfa Sayıları: ss.35-49
  • Editörler: Prof. Dr. Canan ÖZDEMİR,Doç. Dr. Ali ÖZDEMİR, Editör
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Doğal kaynaklar, yaşam ve insan varlığının devamı için önemlidir. Günümüzde küresel bir sorun olarak dünya nüfusunun artan gıda talebini karşılama konusuna çözüm bulabilmek için gerek araştırmacılar gerekse küresel gıda üretim sistemleri şimdiye kadar kullanılmayan yeni besleyici gıda kaynakları üzerinde değerlendirilmeler yapmaktadır. Bu kaynaklar arasında eklembacaklılar da bulunmaktadır. Protein, vitamin, yağ asidi ve mineraller bakımından zengin olmaları nedeniyle genellikle sağlıklı gıda gereksinimlerini karşılarlar. Besin değerlerine ilişkin yayınlanmış bilimsel veriler son on yılda artış göstermiştir. Etnozoolojik kayıtlara göre eklembacaklılar çok eski zamanlardan beri özellikle tropik ülkelerde yaygın olmak üzere pek çok ülkede insanların beslenmesinde önemli bir yere sahiptir ve bu nedenle günümüzde de geleceğin besin kaynağı olabileceği konusunda çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmada non-crustacean arthropoda olarak literatürde bilinen eklembacaklıların besin olarak kullanımı konusu tartışılmaktadır.