Akrilamid (AKR), yaygın endüstri kullanımının yanı sıra yüksek karbonhidrat içerikli gıda maddelerinin ısı kaynaklı işlemleri (kavurma, fırınlama ve kızartma) sırasında oluşan sitotoksik ve kanserojen etkilere sahip kimyasal bir monomerdir. Morin (MOR) ise antioksidan, antiapoptotik ve antiinflamatuvar özelliklere sahip fenolik bir bileşiktir. Bu çalışma, MOR’in AKR kaynaklı dalak toksisitesine karşı etkilerini deneysel modelde incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, Sprague-dawley sıçanlarına ardışık 10 gün boyunca AKR (38.27 mg/kg vücut ağırlığı) ve MOR (50 ve 100 mg/kg vücut ağırlığı) oral yoldan uygulanmış çalışma sonunda dalak, biyokimyasal ve histolojik olarak değerlendirilmiştir. Sonuçlar, MOR'in antioksidan özellikler sergileyerek süperoksit dismutaz (P<0.05), katalaz (P<0.05), glutatyon peroksidaz (P<0.05) aktiviteleri ile glutatyon (P<0.05) düzeylerini yükselttiğini bununla birlikte AKR uygulaması ile artan malondialdehit (P<0.05) düzeylerini düşürdüğünü ortaya koymuştur. Ayrıca MOR, dalak dokusunda AKR kaynaklı artan NF-κB (P<0.05), IL-1B (P<0.05), TNF-α (P<0.05) ve COX-2 (P<0.05) seviyelerini azaltarak antiinflamatuvar etki, kaspaz-3 (P<0.05) seviyelerini azaltarak antiapoptotik etki göstermiştir. MOR ayrıca patolojik değişiklikleri modüle ederek AKR'nin neden olduğu olumsuz etkileri azaltmıştır. Tüm bulgularımıza göre deneysel akrilamid uygulamasının dalakta oluşturduğu toksisiteye karşı morinin yararlı etkilerinin olduğu ifade edilebilir.
Acrylamide (ACR) is a chemical monomer with cytotoxic and carcinogenic effects that is formed during heat-induced processing (roasting, baking and frying) of foods with high carbohydrate content, as well as widespread industrial use. Morine (MOR) is a phenolic compound with antioxidant, antiapoptotic and anti-inflammatory properties. This study aimed to examine the effects of MOR against ACR-induced spleen toxicity in an experimental model. In the study, the spleen was evaluated biochemically and histologically in Sprague-Dawley rats that received oral administration of ACR (38.27 mg/kg body weight) and MOR (50 and 100 mg/kg body weight) for 10 consecutive days. The results revealed that MOR exhibited antioxidant properties and increased glutathione (P<0.05) levels with superoxide dismutase (P<0.05), catalase (P<0.05), glutathione peroxidase (P<0.05) activities, and decreased malondialdehyde (P<0.05) levels, which increased with ACR application. In addition, MOR showed anti-inflammatory effect by decreasing the increased levels of NF-κB (P<0.05), IL-1B (P<0.05), TNF-α (P<0.05), and COX-2 (P<0.05) caused by ACR in the spleen tissue, and anti-apoptotic effect by decreasing caspase-3 (P<0.05) levels. MOR also modulated pathological changes, reducing the adverse effects caused by ACR. According to all our findings, it can be expressed that morin has beneficial effects against spleen toxicity induced by experimental acrylamide administration.