ÖZOFAGUS MALİGNİTESİ OLAN HASTANIN CERRAHİSİNDE ANALJEZİ AMAÇLI UYGULANAN TORAKAL EPİDURAL KATETERİN İNTRAPLEVRAL ALANA YERLEŞİMİ İLE SONUÇLANAN OLGU SUNUMU


Yakışan D., Al S., Şimşek N., Ahıskalıoğlu A.

6. PALANDÖKEN ANESTEZİ GÜNLERİ-MONİTORİZASYONUN BİZE KAZANDIRDIKLARI, Erzurum, Türkiye, 26 Kasım 2022, ss.42-43

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Erzurum
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.42-43
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

ÖZOFAGUS MALİGNİTESİ OLAN HASTANIN CERRAHİSİNDE ANALJEZİ AMAÇLI UYGULANAN TORAKAL EPİDURAL KATETERİN İNTRAPLEVRAL ALANA YERLEŞİMİ İLE SONUÇLANAN OLGU SUNUMU

Dilara YAKIŞAN1, Sümeyye AL1, Nagihan ŞİMŞEK1, Ali AHISKALIOĞLU1

1Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD, ERZURUM

smyycetin@gmail.com

Anahtar Kelime: özofagus kanseri, epidural analjezi, tek akciğer ventilasyonu, torakoskopi

 

Giriş: Özofagus kanseri, dünya çapında en ölümcül malignitelerden biri olup insidansında çarpıcı bir artış söz konusudur. Hasta yönetim ve tedavisindeki gelişmelere rağmen 5 yıllık sağkalım oranları ~%10’dur(1).

Özofagus kanseri erken klinik semptom vermemesi sebebiyle genellikle geç teşhis alır. Cerrahi öncesi tümör boyutunu küçültmek için neoadjuvan kemoradyoterapi uygulanabilir(1).

               Radikal lenfadenektomi ve özofajektomiden oluşan büyük ve karmaşık bir cerrahi olan  özofagus kanser cerrahisinin anestezi ve analjezi de bir o kadar önemlidir. Postoperatif analjezi; torasik epidural analjezi(TEA), paravertebral blok(PVB), erektör spina plan bloğu(ESP) gibi çeşitli nöroaksiyel yöntemlerle sağlanabilir.

               Biz burada özofagus kanser cerrahisi geçirecek hastamızda analjezi amaçlı preoperatif takılan torakal epidural kateterin intraplevral aralığa yanlış yerleştirilmesi ile seyreden vakamızı sunmaktayız.

 

Olgu: Olgumuz 60 yaşında, göğüs cerrahi kliniği tarafından özofagus kanseri tanısı ile transhiatal ve transtorasik girişimle cerrahi planlanan kadın hasta idi. Ek hastalığı olmayan kaşektik görünümdeki hastamız için analjezi amacı ile, genel anestezi indüksiyonu öncesinde torakal epidural kateter takılması planlandı. Hastaya lateral dekübit pozisyon verildi, steril ortam sağlandı. T5-6 aralığı palpe edilerek, paramedian yaklaşım ile asılı damla(guitterez) yöntemi kullanılarak tuohy iğnesi 8 cm içerde iken negatif basınç alındı ve kateter gönderildi. Kateterin yeri doğrulandıktan sonra tespit edildi. Hasta rutin anestezi indüksiyonu sonrasında 35 Fr çift lümenli tüp ile entübe edildi. Sol lateral dekübit pozisyon verilen hasta cerrahiye teslim edildi. Tek akciğer ventilasyonu sağlanan hastaya göğüs cerrahisi tarafından torakoskopi yapılması ile epidural aralıkta bulunması gereken kateterin intraplevral aralıkta olduğu gözlemlendi. Bu aşamadan sonra kateterden analjezik mayi yapılmayıp cerrahi sonrasında kateter çekildi. Hasta komplikasyonsuz şekilde ekstübe edilip servise transfer edildi.

 

 

 

Şekil: Tek akciğer ventilasyonu sağlanan hastanın torakoskopik görüntülemesi

 

Tartışma: Sürekli epidural analjezi toraks, batın, alt ekstremite ve nadiren üst ekstremite ameliyatlarından sonra postoperatif ağrı kontrolü için yaygın olarak kullanılmaktadır. Epidural kateterler, cerrahinin dermatom alanına göre torasik veya lomber omurgaya yerleştirilir.

Etkili postoperatif epidural analjezi, kateterin epidural boşluğa doğru şekilde yerleştirilmesine bağlıdır. Çoğu klinisyen, negatif basınç kontrolü ile epidural kateterin doğru yerleşimini onaylar. Öte yandan yanlış yerleştirme de yaygındır; bir çalışmada direnç kaybı kullanılarak yerleştirilen torasik epidural kateterlerin %26'sının radyolojik boya görüntüleme ile epidural boşlukta olmadığı bulunmuştur(2).

Biz bu vakada torasik epidural kateter uygulamasının postoperatif analjezi için etkin, güvenilir ve opioid tüketimini azaltabilecek bir seçenek olduğunu düşünmekteyiz. Üst torasik bölge için paramediyan yaklaşım tercih edilmiş direnç kaybı ile kateter yerleştirilmiş ve sonrasında da negatif basınç ile doğrulanması yapılmıştır. İntraplevral alandaki negatif basıncın varlığı kateterin yanlış yerleşimine ait şüphe uyandırmamıştır.

Kaynak:

1.      Huang FL, Yu SJ. Esophageal cancer: Risk factors, genetic association, and treatment. Asian J Surg. 2018 May;41(3):210-215. doi: 10.1016/j.asjsur.2016.10.005. Epub 2016 Dec 13. PMID: 27986415.

2.      Parra MC, Washburn K, Brown JR, Beach ML, Yeager MP, Barr P, Bonham K, Lamb K, Loftus RW. Fluoroscopic Guidance Increases the Incidence of Thoracic Epidural Catheter Placement Within the Epidural Space: A Randomized Trial. Reg Anesth Pain Med. 2017 Jan/Feb;42(1):17-24. doi: 10.1097/AAP.0000000000000519. PMID: 27922948.