URFA YÖRESİ TOPRAK ÖRNEKLERİNE SUYA DOYGUN KOŞULLARDA UYGULANAN DEĞİŞİK AZOTLU GÜBRELERİN VERİME VE ÇELTİK BİTKİSİNİN ELEMENT İÇERİĞİNE ETKİSİ


Creative Commons License

Aydın A.

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, cilt.26, sa.2, ss.203-214, 1995 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 26 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 1995
  • Dergi Adı: Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: CAB Abstracts, Veterinary Science Database, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.203-214
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

ÖZET : Bu çalışmada Urfa yöresinden çeltik tarımı yapılan ve yapılmayan alanlardan alınan toprak örneklerini suya doygun koşullarda uygulanan değişik azotlu gübre ve dozlarının ürün verimine ve bitkilerin element içeriğine etkisi incelenmiştir. Bu amaçla sera koşullarında saksılarda çeltik bitkisi ile bir deneme kurulmuştur. Deneme sonunda saksılardaki ürün miktarları ve bitkilerin element içerikleri belirlenmiştir.

Elde edilen sonuçlara göre üre ve amonyum sülfat gübresi uygulanan saksılardan daha fazla ürün alınmış ve bu saksılardaki bitkilerin element içerikleri daha yüksek bulunmuştur. Bu durum çeltik bitkisinin üre ve amonyum sülfat gübrelerindeki azottan, amonyum nitrattaki azota göre daha iyi yararlandığını ortaya koymaktadır.

EFFECTS OF DIFFERENT NITROGEN FERTILIZERS ON YIELD AND THE ELEMENTAL CONTENTS OF RICE IN URFA REGION SOILS UNDER SATURATED CONDITIONS

SUMMARY : In this study the effects of different nitrogen fertilizers on yield and the elemental contents of rice under saturated conditions were investigated on soil samples collected from rice planted and non-rice planted areas in Urfa region. For this purpose, an experiment was conducted under greenhouse conditions, rice as an experimental crop planted in pots. At the end of the experiment, yield and the elemental contents of plants in each pot were determined.

Results showed that yield and the elemental contents of plants were higher in pots which urea and ammonium sulfate fertilizer applied. This indicated that nitrogen from urea and ammonium sulfate is more suitable than nitrogen from ammonium nitrate for rice crop.