YEREL HALKIN GASTRONOMİ TURİZMİ ALGISI: ERZURUM ÖRNEĞİ


Creative Commons License

Denk E.

EGE 9th INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOCIAL SCIENCES, İzmir, Türkiye, 22 - 24 Eylül 2023, ss.366

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İzmir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.366
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Turizm, gelişim gösterdiği destinasyonlarda itici ekonomik güç olmasının yanı sıra sosyokültürel ve çevresel etkilerde de bulunmaktadır ve bu görüş literatürde yaygın olarak kabul edilmektedir. Türkiye kıyıları ve önemli turizm merkezleri ile uluslararası düzeyde ün yapmış olsa da mutfağı ile de son zamanlarda merak edilen yeni bir lezzet rotası olarak görülmektedir. Gastronomi turizmi olarak ifade edilen mutfakların keşfi ve lezzet yolculuğunda Erzurum mutfağı önemli lezzetleri ile bu turizm türüne katkı sunmaktadır. Turizm ekosistemi içinde önemli paydaşlardan birisi de yerel halktır ve onların tutum, davranış ile eylemleri bölgede turizmin gelişim yönünü derinden etkileyebilmektedir. Dolayısıyla kış turizmi ile ön planda olan Erzurum destinasyonunun zengin mutfak kültürü ile tüm yıl boyunca alternatif bir turizm türü ile desteklenebilmesi adına bu çalışmanın amacı, Erzurum yöre halkının gastronomi turizmi hakkındaki görüşlerini ekonomik, sosyo-kültürel ve çevresel açıdan incelemektir. Nicel yöntemlerden yaygın olarak kullanılan anket yardımıyla veriler Erzurum’da yaşamlarını sürdüren 462 yerel sakinden elde edilmiştir. Verilerin analizinde ise SPSS 22 programı kullanılmıştır. Sonuç olarak gastronomi turizminin etkileri, Erzurum'da yerel halk tarafından ekonomik, çevresel ve sosyo-kültürel faktörlerin karmaşık bir yapıda ve birbiriyle iç içe geçmiş bağlantıya sahip olarak algılandığı şeklinde belirlenmiştir. Gastronomi turizmi, olumlu ekonomik etkilere sahip yerel halkın çevresel ve sosyo-kültürel endişeleri ile dengelenmektedir. Erzurumlular, gastronomi turizmini yerel kültürü zenginleştirmek ve küresel ilişkileri teşvik etmek için bir araç olarak görmektedir. Genel olarak gastronomi turizmi için olumlu tutum sergileyen yerel halk, sosyo-kültürel dokunun bozulması ve sahip olunan doğal kaynakların aşırı ticarileşmesinden endişe duymaktadır. Halkın endişelerini giderici politikalar geliştirilmeli, ilgili paydaş ve yöneticilere bu konuda üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeleri ve öncülük etmeleri önerilebilir.