EGE 9th INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOCIAL SCIENCES, İzmir, Türkiye, 22 - 24 Eylül 2023, ss.366
Turizm, gelişim gösterdiği destinasyonlarda itici ekonomik güç olmasının yanı sıra sosyokültürel ve çevresel etkilerde de bulunmaktadır ve bu görüş literatürde yaygın olarak kabul
edilmektedir. Türkiye kıyıları ve önemli turizm merkezleri ile uluslararası düzeyde ün yapmış
olsa da mutfağı ile de son zamanlarda merak edilen yeni bir lezzet rotası olarak görülmektedir.
Gastronomi turizmi olarak ifade edilen mutfakların keşfi ve lezzet yolculuğunda Erzurum
mutfağı önemli lezzetleri ile bu turizm türüne katkı sunmaktadır. Turizm ekosistemi içinde
önemli paydaşlardan birisi de yerel halktır ve onların tutum, davranış ile eylemleri bölgede
turizmin gelişim yönünü derinden etkileyebilmektedir. Dolayısıyla kış turizmi ile ön planda
olan Erzurum destinasyonunun zengin mutfak kültürü ile tüm yıl boyunca alternatif bir turizm
türü ile desteklenebilmesi adına bu çalışmanın amacı, Erzurum yöre halkının gastronomi
turizmi hakkındaki görüşlerini ekonomik, sosyo-kültürel ve çevresel açıdan incelemektir. Nicel
yöntemlerden yaygın olarak kullanılan anket yardımıyla veriler Erzurum’da yaşamlarını
sürdüren 462 yerel sakinden elde edilmiştir. Verilerin analizinde ise SPSS 22 programı
kullanılmıştır. Sonuç olarak gastronomi turizminin etkileri, Erzurum'da yerel halk tarafından
ekonomik, çevresel ve sosyo-kültürel faktörlerin karmaşık bir yapıda ve birbiriyle iç içe geçmiş
bağlantıya sahip olarak algılandığı şeklinde belirlenmiştir. Gastronomi turizmi, olumlu
ekonomik etkilere sahip yerel halkın çevresel ve sosyo-kültürel endişeleri ile dengelenmektedir.
Erzurumlular, gastronomi turizmini yerel kültürü zenginleştirmek ve küresel ilişkileri teşvik
etmek için bir araç olarak görmektedir. Genel olarak gastronomi turizmi için olumlu tutum
sergileyen yerel halk, sosyo-kültürel dokunun bozulması ve sahip olunan doğal kaynakların
aşırı ticarileşmesinden endişe duymaktadır. Halkın endişelerini giderici politikalar
geliştirilmeli, ilgili paydaş ve yöneticilere bu konuda üzerlerine düşen sorumluluğu yerine
getirmeleri ve öncülük etmeleri önerilebilir.