Süt Sığırcılığı Üzerine Ekonometrik Bir Çalışma: Doğu ve İç Anadolu Bölgesi Örneği


Creative Commons License

AKSOY A., Terin M.

Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, cilt.2, sa.3, ss.283-289, 2015 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 2 Sayı: 3
  • Basım Tarihi: 2015
  • Dergi Adı: Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Directory of Open Access Journals, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.283-289
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Türkiye’de süt üretiminin tamamına yakını, kırmızı et üretiminin ise büyük bölümü sığırlardan sağlanmaktadır. Türkiye mevcut sığır varlığı bakımından önemli bir potansiyele sahiptir. Yine Türkiye’de sığır yetiştiriciliğinin yoğun yapıldığı fakat yapısal problemlerin fazla olduğu bölgelerin başında Doğu ve İç Anadolu Bölgeleri gelmektedir. Çalışma alanı NUTS I alt bölgelerinden TRA, TRB, TR5 ve TR7 bölgelerini kapsamaktadır. İncelenen bölgeler Türkiye sığır varlığının %39.6’sı ve inek sütü üretiminin %37.5’ine sahiptir. Çalışmanın temel amacı inek sütü verimliliğine etki eden olası faktörlerin belirlenmesi ve bu doğrultuda politika önerilerinde bulunmaktır. Bu amaca ulaşmak için ilgili değişkenler kullanılarak regresyon analizi yapılmıştır. Regresyon analiz sonuçlarına göre süt verimini; inek sütü fiyatı, toplam sığır varlığı içindeki kültür melez sığır varlığı oranı, suni tohumlama yapılan hayvan sayısı, buzağı destek politikası pozitif yönde etki ederken sığır eti fiyatı ve damızlık sığır ithalatına yapılan harcamalar negatif yönde etkilediği belirlenmiştir.  
 
Anahtar kelimeler: Süt sığırcılığı, regresyon analizi, TRA, TRB, TR5, TR7 düzey bölgeleri 

Almost all of the milk production and the majority of the red meat production are obtained from cattle in Turkey. Turkey has an important potential for the presence of existing cattle. Eastern and İnner Anatolia Regions are the most prominent regions where sheep breeding is practiced. The study area covers TRA, TRB,TR and TR7 sub regions of NUTS I division. These regions account for the 39.6 % of the cattle stock and 37.5 % of the milk product in Turkey. The main purpose of the study is to determine the prospective factors affecting dairy cow productivity in the region and propose appropriate agricultural policies. Regression analysis was used taking into account the related variables in order to realize the main objective of the study. According to the results of the study, the factors such as price of cow milk, number of of total cattle, cultural-cross rate, the number of animals with artificial insemination and calf support policy affect the milk yield positively whereas the beef prices and cattle breeding expenditure on imports affect negatively 
 
Key words: Dairy cattle, regression analysis, TRA, TRB, TRC, province