Harman Time, cilt.11, sa.131, ss.36-42, 2024 (Hakemli Dergi)
Dünyada hızla artan nüfusa paralel olarak gıdaya, suya ve
enerjiye olan ihtiyaç da sürekli artmaktadır. İklimsel değişikliklere ve artan
kimyasal kullanımına bağlı olarak bitkisel üretimde stres faktörlerinin olumsuz
etkileri, hastalık, zararlı ve yabancı ot zararlarındaki artış ve özellikle de kuraklığın
önümüzdeki 20 yıllık süreçte verimde %20-25’lere varan ilave düşüşlere sebep
olacağı öngörülmektedir. Gıda güvenliği, artan çevre duyarlılığı ve
sürdürülebilir tarım açısından bitkisel üretimde kullanılan biyostimülantların Dünyadaki
pazar payının hızla arttığı, kimyasal gübre ve pestisitlere önemli bir
alternatif olacağı belirtilmektedir. Başta ABD ve Brezilya olmak üzere Dünya
tarımına yön veren ülkeler ve küresel ölçekte üretim yapan tarım işletmeleri bu
değişime ayak uydurabilmek için planlamalar yapmakta ve yönetmeliklerini de
buna göre güncellemektedirler. Gıda güvenliği ve sürdürülebilir tarım açısından
da önem arz eden bu yeniliklere ayak uydurmak için ülkemizde de hiç vakit
kaybetmeden gerekli düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.