Sakarya İlinde Fındık Üretimi Yapan İşletmelerin Karlılık Analizi ve Pazarlama Yapısı.


Creative Commons License

Dağdemir V., Yıldız Ö.

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, cilt.48, sa.1, ss.33-40, 2017 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 48 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2017
  • Dergi Adı: Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.33-40
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Çalışmada, Sakarya ilinde fındık üretimi yapan işletmelerin karlılık analizinin yapılması ve pazarlama marjının

hesaplanması amaçlanmıştır. Sakarya’nın 6 ilçesinde fındık üretimi yapan 152 adet tarım işletmesinde anket yapılmıştır. İşletme

başına düşen fındık bahçesi büyüklüğü 12.13 da olarak bulunmuştur. Kabuklu fındık ortalama verimi 141.61 kg/da, üretim

masrafları toplamı 714.27 ₺/da, değişir masraflar toplamı 596.30 ₺/da, kabuklu fındık maliyeti ise 5.044 ₺/kg olarak

hesaplanmıştır. Dekara brüt kar 1 440.05 ₺, net kar ise 1 322.08 ₺ bulunmuştur. Pazarlama marjı kabuklu fındık için 7.62 ₺/kg, iç

fındık için ise 21.44 ₺/kg hesaplanmıştır.