Entropi Temelli Gri İlişkisel Analiz Tekniği ile Hayat ve Emeklilik Şirketlerinin Finansal Performansları Üzerine Bir Araştırma


Creative Commons License

Özdemir O., Kılıçarslan Ş.

Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, cilt.26, sa.4, ss.413-434, 2021 (Hakemli Dergi)

Özet

Gelişmiş ülke ekonomilerinin ve finans sektörünün işleyişinde çok önemli bir yeri olan sigortacılık sektörü, faaliyetleri ve finansal sonuçları ile ilgili birçok araştırmaya konu edilmektedir. Sigortacılık sektöründe faaliyette bulunan kuruluşların finansal durumu ve performansları ile ilgili olarak yararlanılacak raporlar ve istatistikler kamuya açık şekilde yayımlanmaktadır. Faaliyetlerinin sonucu olarak finansal raporlarında ve analize konu olan oranlarda diğer işletmelerden farklılık arz eden bu mali sektör şirketleri için teknik oranların analizde kullanılması daha uygun olmaktadır. Ancak oran analizinde kullanılan her bir oranın ifade ettiği sonuçların farklı kriterlerle ilgili bilgi sağlaması ve parametrelerinin farklı sayısal ölçütlerle ifade edilmesi analistlerin oranları bütüncül değerlendirmesinde zorluk ortaya çıkarmaktadır. Oran analizi sonuçlarının çok kriterli karar verme teknikleri (ÇKKV) ile birlikte değerlendirilmesi, analize dahil edilen oranların/kriterlerin sonucunda bütüncül bir değerlendirme imkanı ortaya çıkmaktadır. Araştırmada ÇKKV tekniklerinden Entropi ve Gri İlişkisel Analiz (GİA) teknikleri ile sigortacılık sektöründe kullanılan teknik oranlardan altı oran birlikte ele alınmıştır. 2019 yılı mali sonuçlarının analiz edildiği çalışmanın sonucunda 19 hayat ve emeklilik şirketinin 6 kriter ile finansal performans sıralaması ortaya konulmuştur. Çalışmada oranların önem ağırlıkları Entropi yöntemi ile belirlenen sonuçlara göre ve eşit önemde oldukları varsayımı ile karşılaştırmalı olarak sunulmuştur.

The insurance sector, which has a significant role in the functioning of developed country economies and the financial sector, is subject to a lot of research on its activities and financial results. Reports and statistics about the financial status and performance of organizations operating in the insurance sector are published publicly. As a result of their activities, it is more appropriate to use technical rates in the analysis for these financial sector companies, which differ from other businesses in their financial reports, and the rates are subject to analysis. However, the fact that the results expressed by each ratio used in ratio analysis provide information about different criteria and that their parameters are expressed with different numerical criteria creates difficulties for analysts in evaluating the rates holistically. Evaluating ratio analysis results together with multi-criteria decision-making techniques (MCDM) provides a holistic assessment opportunity as a result of the ratios included in the analysis. In the study, the Entropy and Gray Relational Analysis (GRA) techniques, which are among the MCDM techniques, and six ratios from the technical ratios used in the insurance sector were considered together. As a result of the study analysing the financial results for 2019, the financial performance ranking of 19 life and pension companies with 6 criteria was revealed. In this study, the importance weights of the ratios were presented according to the results determined by the Entropy method and comparatively with the assumption that they were of equal importance.