ATASÖZLERİ VE DEYİMLERDE TOPLUMSAL CİNSİYET İMGESİ


Creative Commons License

EJDER APAY S., UZUN B.

Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, cilt.13, sa.72, ss.1120-1130, 2020 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Derleme
  • Cilt numarası: 13 Sayı: 72
  • Basım Tarihi: 2020
  • Doi Numarası: 10.17719/jisr.10886
  • Dergi Adı: Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: ERIC (Education Resources Information Center), Index Islamicus, Linguistic Bibliography, Linguistics & Language Behavior Abstracts, MLA - Modern Language Association Database, Political Science Complete, Sociological abstracts, Worldwide Political Science Abstracts
  • Sayfa Sayıları: ss.1120-1130
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bir kültürün bilgi birikiminin aktarılmasında önemli bir fonksiyona sahip olan atasözleri ve deyimleri incelemek o toplumun sosyokültürel yapısını ve değerlerini tanımanın en temel yollarından birisidir. Atasözleri ve deyimlerde toplumsal cinsiyet imgesine ilişkin yargıları incelemek amacıyla yapılan bu çalışmada, kız, oğlan, kız evlat, oğlan evlat/oğul, kadın, dişi, erkek, er, baba, dul, avrat” ve bağlantılı kelimeler ilgili sözlüklerde ve elektronik veri tabanlarında taranmış, 118 atasözü ve 52 deyim bulunmuştur. Sonuç olarak toplumumuza ait atasözleri ve deyimlerde cinsiyet ayrımcılığının var olduğu ve kadına yönelik olumsuz yargıların fazla olduğu tespit edilmiştir.  

Studying proverbs and idioms, which have an important function in transferring the knowledge of a culture, is one of the most basic ways of recognizing the sociocultural structure and values of that society. In this study conducted to examine the judgments about gender image in proverbs and idioms, daughter, boy, daughter, boy / son, woman, female, male, er, father, widow, avrat ”and related words were searched in related dictionaries and electronic databases, 118 proverbs and 52 phrases were found. As a result, it was determined that gender discrimination was made in proverbs and idioms of our society and negative judgments against women were high.