GÜNÜMÜZ SERAMİK TEKNOLOJİSİNİN, BİR RESTORASYON PROJESİ OLARAK BİYOÇEŞİTLİLİĞİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNE KATKISI


Creative Commons License

Görgünay G.

4..Uluslararası İnsan Çalışmaları Kongresi, Ankara, Türkiye, 10 - 11 Aralık 2021, ss.119-128

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.119-128
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Günümüz tasarım ve üretim dünyasında bilgisayar teknolojilerinin hızlıca gösterdiği gelişim sayesinde daha düşük maliyetli, hızlı ve daha kolay üretimler gerçekleştirilebilmektedir. Hızlı prototiplemede temel prensip, bilgisayar ortamında kullanılan farklı yazılımlar ile oluşturulan üç boyutlu bir nesnenin, üç boyutlu yazıcılar aracılığıyla doğrudan üretiminin gerçekleştirilmesidir. Üç boyutlu yazıcı teknolojileri yalnızca havacılık, kuyumculuk, dişçilik, elektronik ya da otomotiv sanayinde değil artık seramik üretiminde de yeni bir yöntem olarak kullanılmaktadır.

Endüstriyel alanda geleneksel yöntemlerle elde edilemeyecek kadar zor, karmaşık ya da detaylı üretimleri çok daha kusursuz ve seri üretebilmek adına oldukça yenilikçi bir yaklaşım olarak karşımıza çıkmaktadır. Sadece endüstriyel alanda değil, pek çok sanatçının da kullanmakta olduğu bu yöntemle üretim esnasında karşılaşılan problemlerin gelişen teknolojiyle birlikte daha hızlı bir şekilde aşılacağı öngörülmektedir.

Bu çalışmada Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorunu nedeniyle tehdit altındaki mercan adalarının yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmelerine katkı sağlamaları açısından üç boyutlu yazıcı teknolojisiyle seramik kil karolarının üretimi bir restorasyon önerisi olarak sunulmaktadır. Hong-Kong’da yaşanan Mangkhut Tayfununda yok olan mercan adalarının yeniden inşası emsal olarak gösterilmiştir. Üç boyutlu yazıcıların sahip oldukları farklı teknolojik özelliklere göre hem kullanılan malzeme hem de katman oluşturma tekniğindeki farklılıklar sebebiyle, katman içerisinde farklı bölgelere, birbirinden farklı özelliklere sahip malzemeleri yığabilme kolaylığı sağlaması bakımından kil karoların üretiminde harç yığma tekniğinin kullanılması önerilmiştir.